Consiliul Concurenței: Ministerul Sănătății a privilegiat întreprinderea Sanfarm-Prim și a distorsionat piața serviciilor farmaceutice

Consiliul Concurenței: Ministerul Sănătății a privilegiat întreprinderea Sanfarm-Prim și a distorsionat piața serviciilor farmaceutice

Potrivit deciziei emise de Consiliul Concurenței, Ordinul Ministerului Sănătăţii,,Cu privire la fortificarea prestării serviciilor farmaceutice”, încalcă Legea Concurenței și distorsionează piața serviciilor farmaceutice. Acesta prevede ca autoritățile publice locale să ofere în folosință gratuită, către S.A. Sanfarm-Prim, pe un termen de cel puțin 10 ani, spaţiile ocupate de Secţiile de asistenţă cu medicamente şi farmaciile din cadrul Centrelor Medicilor de Familie din toată țara, cu excepția municipiului Chișinău.

Asociația Farmaciștilor din Republica Moldova s-a adresat la Consiliul Concurenței pentru investigarea Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 440 din 15 mai 2012 ,,Cu privire la fortificarea prestării serviciilor farmaceutice”, prin care a fost solicitat autorităţilor publice locale să adopte decizii privind transmiterea spaţiilor ocupate de către Secţiile de asistenţă cu medicamente şi dispozitive medicale (farmacie) a Centrelor Medicilor de Familie (CMF) şi filialele acestora, inclusiv din Centrele de Sănătate autonome, către S.A. Sanfarm-Prim, cu încheierea, până la 31decembrie 2012, a contractelor de comodat, pe un termen de cel puţin 10 ani.

Ulterior, 10 consilii raionale au refuzat transmiterea spaţiilor în comodat la S.A. „Sanfarm-Prim”, iar Consiliul Raional Taraclia menționează că în urma licitației a fost încheiat contractul de comodat cu S.A. „Sanfarm-Prim”.

Publicitate

Sanfarm-Prim, prin scrisoarea nr. 04-550 din 6 Iunie 2014, a informat Consiliul Concurenței despre faptul că ,,la momentul actual S.A. „Sanfarm-Prim” nu a primit în nici un raion secţiile de asistenţă cu medicamente şi dispozitive medicale (farmacie) a CMF şi filialele acestora”.

Prin aprobarea Ordinului nr. 440 din 15 mai 2012, Ministerul Sănătății a creat premise pentru denaturarea concurenței în localitățile în care activează și alte farmacii și pentru împiedicarea concurenței în localitățile în care nu există prestatori deservicii de asistență farmaceutică, constată Consiliul Concurenței.

Astfel, a fost luată decizia de a califica acțiunile Ministerului Sănătății prin emiterea Ordinului nr. 440 din 15 mai 2012 „cu privire la fortificarea prestării serviciilor farmaceutice” ca încălcare a art. 12 alin. (1), lit. b) al Legii concurenței nr. 183 din 11.07.2012.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal