Brevetele savanților moldoveni de producere a biogazului, se prăfuiesc pe rafturi, în loc să aducă beneficii de milioane

Brevetele savanților moldoveni de producere a biogazului, se prăfuiesc pe rafturi, în loc să aducă beneficii de milioane

Un grup de savanți moldoveni a brevetat un nou procedeu care crește viteza de obținere a biogazului și majorează proporția de metan. Acesta este înregistrat doar în R. Moldova și nu este utilizat de nici o întreprindere, chiar dacă poate aduce beneficii semnificative fabricilor de biogaz.

Savanții moldoveni Covaliova Olga, Victor Covaliov, Ioneț Ion, Bobeica Valentin și Dumitru Ungureanu au înregistrat un brevet de invenție, acordat pentru un procedeu de obținere a biometanului.

Procedeul include fermentarea anaerobă, într-un bioreactor a biomasei care conține borhot și bălegar și /sau găinaț dispersate, cu introducerea în biomasă a saponinei triterpenice escina și amestecului de hidrogen electrolitic și dioxid de carbon lichefiat. Amestecul se introduce prin barbotare prin stratul de biomasă. Fermentarea se efectuează la presiunea 0,5-1,0 MPa în condiții termofile. Hidrogenul electrolitic se obține prin electroliza apei, realizată într-un electrolizor cu diafragmă, cu utilizarea catozilor de nichel placați cu aliaje de nichel-reniu, nichel-molibden sau nichel-wolfram.

Publicitate

„Procedeul presupune introducerea a micro-concentraţii de fito-catalizatori naturali în masa supusă fermentării. Aceste adaosuri sunt biodegradabile și nu sunt toxice, ele permit majorarea conținutului de metan în biogazul eliminat până la 90%. Biogazul eliminat prin utilizarea acestui procedeu este foarte aproape de proprietăţile gazului natural. În timp ce în condiții normale acesta variază între 40-60%. De asemeni procedeul brevetat crește cu 50-70% viteza de emisie a biogazului în procesul fermentării.

Din păcate brevetul respectiv este înregistrat doar în Republica Moldova, fiindcă noi nu aven zeci sau sute de mii de dolari pentru a-l înregistra în țările UE sau în SUA. Acest procedeu a fost testat în cadrul unei întreprinderi din țara noastră, dar el nu este utilizat în prezent de nici o întreprindere autohtonă,” a declarat pentru AGORA doctorul în științe chimice Covaliova Olga.

Ea mai spune că împreună cu tatăl său Victor Covaliov, care este profesor universitar și doctor în chimie se ocupă de mai bine de zece ani de cercetări în domeniul biogazului. De asemeni au fost înregistrate câteva zeci de brevete în Republica Moldova.

De remarcat că în 2015 Victor Covaliov, a câştigat Premiul National Energy Globe, oferit de Austria, pentru proiectul „Producerea Biogazului din biomasa deşeurilor agroindustriale”.

„Nu putem cunoaște toți inventatorii din Moldova, din acest motiv organizam anual Târgul Ideilor Eco-Responsabile , în cadrul concursului Moldova-Ecoenergetică, unde poate fi depus dosarul pentru a primi finanțare de la stat sau de la investitori interesați de acest proiect. Totuși noi avem contacte cu producătorii europeni de biogaz și am putea să găsim investitori pentru promovarea acestor brevete, dacă ele oferă cu adevărat rezultate bune și beneficii economice pentru cei care le aplică. Invităm autorii acestor brevete la o discuție, pentru găsi o soluție pentru valorificarea invențiilor elaborate”, a declarat directorul Agenției pentru Eficiență energetică Mihail Stratan.

Unele studii remarcă faptul că invențiile din Republica Moldova nu sunt valorificate în economia națională sau la nivel internațional, chiar dacă sunt cheltuite resurse semnificative și un timp îndelungat pentru elaborarea acestora. De asemeni țara noastră ocupă ultimele locuri în lume la capitolul colaborare dintre mediul științific și agenții economici.

Anterior au existat încercări de reformare a Academiei de Științe din Moldova, care primește cea mai mare parte a fondurilor destinate cercetării. Totuși pentru implementarea acestor reforme nu a existat voință politică și o consecvență în acțiuni.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal