*Acest material este sponsorizat

Dincolo de politic: Primarii din 30 de localități ale țării au fost instruiți cum să obțină fonduri externe pentru dezvoltarea comunității

Dincolo de politic: Primarii din 30 de localități ale țării au fost instruiți cum să obțină fonduri externe pentru dezvoltarea comunității

30 de primari din nordul și sudul Moldovei, aflați la primul mandat, au participat la trainingul de instruire în scrierea și implementarea proiectelor de asistență externă: „Un primar implicat - o comunitate prosperă”. Aceasta este prima etapă a proiectului companiei de comunicare Fabrica de imagine „Suport strategic pentru Autoritățile Publice Locale din Republica Moldova”, finanțat de Ambasada Marii Britanii la Chișinău. La cea de-a doua etapă, primarii trebuie să prezinte în scris un proiect, după care să aplice dosarul la diferiți donatori și să obțină finanțări pentru soluționarea problemelor din localitățile lor.

„Ambasada Britanică la Chișinău sprijină acest proiect, care este foarte important în contextul dezvoltării rurale. Este o oportunitate foarte bună pentru primarii noi aleși să învețe cum și unde să găsească donatorii, cum să elaboreze propuneri de proiecte în conformitate cu cerințele donatorilor etc. Important este să transpună în practică ceea ce învață și să devină exemple pentru colegii lor. Felicităm echipa Fabricii de imagine pentru această inițiativă”, a menționat Victoria Căpătici, ofițer de proiecte din cadrul Ambasadei Britanice la Chișinău.

Directorul proiectului „Suport strategic pentru Autoritățile Publice Locale din Republica Moldova”,  Anastasia Primov, a reiterat că acesta este un prim-pas pentru autoritățile locale de a învăța cum să obțină fonduri externe pentru soluționarea problemelor din comunitățile lor. „Este un proiect de instruire a primarilor aflați la primul mandat cum să comunice eficient cu cetățenii și să identifice problemele prioritare din comunitate, cum să identifice sursele de finanțare externă, cum să-și creeze echipe apte să implementeze proiecte și să asigure sustenabilitatea acestora. Este un pas foarte important în contextul descentralizării și reformei APL. În mijlocul haosului total politic, care se întîmplă la Chișinău, acolo, în satele și orașele Moldovei sunt primari care au dorința foarte mare de a schimba spre bine viața oamenilor din comunitățile lor. Misiunea proiectului este să-i ajutăm și ghidăm pe acest drum. Proiectul a fost posibil datorită finanțării și susținerii majore a Ambasadei Britanice la Chișinău, fapt pentru care le mulțumim din numele celor 30 de localități ale Moldovei.”, a spus directorul Fabricii de imagine, Anastasia Primov.

C:UsersUserDesktopBizz20153051.JPG

Astfel, timp de două zile, aleșii locali au fost instruiți cum să implice întreaga comunitate în identificarea și soluționarea problemelor, cum să identifice soluții viabile și să le prezinte donatorilor, cum să-și creeze echipe, să scrie proiecte în conformitate cu cerințele donatorilor, să identifice donatorii care oferă suport pentru rezolvarea problemei identificate în localitate etc. De asemenea, primarii au primit și un ghid practic pentru aplicarea la proiect/grant.

C:UsersUserDesktopOlgaClientiBritish EmbassyForum primariFoto training APL 23 ianuarie 2016Bizz20153059.JPGC:UsersUserDesktopOlgaClientiBritish EmbassyForum primariFoto training APL 23 ianuarie 2016Bizz20153017.JPG

În cadrul trainingului, participanților le-au fost prezentate bune practici în domeniul utilizării fondurilor donatorilor. Vicedirectorul Fondului de Investiții Sociale din Moldova, Liuba Cuznețova, și reprezentanta Biroului de cooperare transfrontalieră, Mariana Puntea, au vorbit despre proiectele implementate cu succes, programele disponibile pentru APL-uri, dar și despre cerințele donatorilor.

De asemenea, primari cu experiență în scrierea și implementarea proiectelor le-au oferit mai multe sfaturi cum să reușească. „Începeți de la proiecte mici ca să ajungeți să realizați lucruri mărețe, dar nu pierdeţi timpul în teorii și discuţii. Durabilitatea proiectelor este cea mai importantă etapă, rezultatele trebuie să rămână și pentru alte generații. De asemenea, se cere corectitudine. Orice proiect pe care îl începeţi, trebuie să-l terminaţi operativ. Dacă vrei să fii primar şi să te stimeze lumea, trebuie să dai de la tine. Nu vă gândiţi că aţi venit la primărie să vă îmbogăţiţi. Lucraţi asupra imaginii dvs. şi a localităţii pe care o reprezentaţi”, le-a recomandat primarul comunei Budești, Nina Costiuc.

Aleșii locali, care au participat la trainingul de instruire „Un primar implicat - o comunitate prosperă”, au menționat că această instruire este foarte importantă nu doar pentru ei, ci pentru localitatea pe care o conduc. „Sunt la primul mandat și nu am experiență în lucrul cu donatorii. Am venit cu multe idei pentru a schimba imaginea localității, pentru a o dezvolta și crea condiții mai bune pentru oameni. Dar, din păcate, nu știam cum și de unde să găsesc bani. Ceea ce am învățat aici este foarte util. Pas cu pas, asistați de echipa de proiect, vom învăța cum să scriem corect proiecte, astfel încât să obținem finanțare”, a spus primarul localității Târnova, raionul Edineț, Cornelia Rusu.

„Mulțumim pentru această oportunitate de a învăța cum să contribuim la dezvoltarea localității. Important este că vom fi asistați și ghidați la fiecare etapă de scriere a proiectului, astfel încât să nu greșim, dar să învățăm cum să scriem corect și cum să convingem donatorii să ne dea bani. La primul proiect va fi mai greu, dar încet vom învăța”, a afirmat primarul satului Pepeni, raionul Râșcani, Oleg Rotaru.

Până la cel de-al doilea trening, care va avea loc peste o lună, primarii trebuie să realizeze un șir de sarcini. Asistați de echipa de proiect și trainerii de la Institutul Național Democratic, primarii vor chestiona populația din comunitate pentru a identifica problema prioritară, vor elabora arborele problemei, vor stabili obiectivele și acțiunile ce trebuie întreprinse  pentru soluționarea problemei, vor face bugetul etc. Astfel, la cea de-a doua etapă a proiectului, fiecare primar va trebui să prezinte în scris un proiect, care, ulterior, va fi aplicat pentru a obține finanțare de la donatori.

P.

P.

Vezi și aceste știri
Hike cu mine - Alo, se aude? Alex Gurdila ne ia să marcăm un traseu prin Codrii Moldovei (VIDEO)

Hike cu mine - Alo, se aude? Alex Gurdila ne ia să marcăm un traseu prin Codrii Moldovei (VIDEO)

Criză de medicamente la Căușeni în plin sezon de gripă. Farmaciștii spun că depozitele sunt goale

Criză de medicamente la Căușeni în plin sezon de gripă. Farmaciștii spun că depozitele sunt goale

Maia Sandu, despre un eventual atac asupra Ucrainei din direcția regiunii transnistreane: „Noi monitorizăm foarte serios situația”

Maia Sandu, despre un eventual atac asupra Ucrainei din direcția regiunii transnistreane: „Noi monitorizăm foarte serios situația”

Advertoriale
Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Applications Management

Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Applications Management

IuteCredit a achiziționat 10% din acțiunile Energbank

IuteCredit a achiziționat 10% din acțiunile Energbank

Cum să vă echilibrați alimentația după mesele copioase de sărbători cu ajutorul produselor proaspete? METRO are soluția!

Cum să vă echilibrați alimentația după mesele copioase de sărbători cu ajutorul produselor proaspete? METRO are soluția!

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Votat în lectură finală: Avocații rămân fără imunitate - pot fi reținuți în cazul unor infracțiuni flagrante
 • 2
  EDITORIAL | De ce adresarea președintei m-a lăsat rece
 • 3
  Autorul alertelor false cu bombă, identificat. S-a dovedit a fi un minor, care riscă până la doi ani de închisoare
 • 4
  Rusia amenință cu „cele mai grave consecințe” dacă „îngrijorările” sale sunt ignorate
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.