Prim-ministrul României, Dacian Cioloș a sugerat omologului său de la Chișinău, să „țină legătura cu societatea civilă” și să mențină parcursul european nu doar „declarativ dar și faptic”. Totodată, prima tranșă din creditul românesc va veni doar dacă Acordul va fi ratificat, dacă Moldova îndeplinește niște condiții care vor fi anunțate ulterior și de rezultatele primei vizite ale delegației FMI în Moldova.
„Cetățenii din RM au de la autoritățile de la Chisinau așteptări clare, nemulțumiri justificate. Încurajăm guvernul să țină legătura cu reprezentanții societății civile, să asculte doleanțele și așteptările și care duc la menținerea parcursului european. Vrem nu doar declarativ dar și faptic!”, a declarat Dacian Cioloș în cadrul conferinței de presă comune cu prim-ministrul Moldovei, Pavel Filip.
Potrivit lui Cioloș, Guvernul României se va angaja să ajute direct cetățenii nevoiași să iasă din perioada rece, cu ajutoare de primă necesitate. Cât despre prima tranșă de 60 de milioane din cele 150 care ar fi trebuit să vină, Cioloș a declarat că dorește întâi de toate măsuri concrete.
„Înainte de a livra prima tranșă așteptăm câteva măsuri clare care să demonstreze dorința de reformă”, a mai precizat șeful executivului de la București, care a mai adăugat că „România dorește să își coordoneze sprijinul cu Comisia Euroopeană și FMI. Banii dați de noi să fie „un pod” până la momentul când guvernul de la Chișinău va semna un acord cu FMI. Credibilittatea guvernului de la Chișinău depinde de măsurile de care le va lua”.
„Erau revendicări sociale, economice și oamenii aveau tot dreptul să fie nemulțumiți. Guverul se poate axa pe realizarea reformelor. Acest guvern este determinat să demonstreze prin fapte conrete că este un guvern pro-european, calificativ compromis de clasa politică într-o oarecare măsură”, a declarat Pavel Filip, care a promis că va acționa în așa mod încât să i se poată aplica o caracteristică de „pro-european”.