
VIDEO. Infracțiuni văzute prin ochii copiilor. Cum trebuie audiați copiii victime/martori
Copilăria ar trebui să fie cea mai fericită perioadă a vieții.Cu toate acestea, sute și mii de copii devin victime sau martorii unor crime, abuzuri, cazuri de violență în familie sau trafic de ființe umane. Devenind martori oculari, copiii se ciocnesc de „mașinăria” sistemului juridic, mult prea complicată și riguroasă, atunci când trebuie să răspundă la întrebările legate de infracțiunea pe care au văzut-o cu ochii lor, a cărei victimă au fost. Această experiență riscă să fie una neplăcută sau chiar stresantă atâta timp cât nu există condiții speciale în care să fie intervievați micuții.
・
O mare parte din vină pentru negativismul copiilor față de sistemul legal îl poartă audierea în procesul penal. Copiii ajung foarte vulnerabili atunci când devin martorii unei infracțiuni, iar pentru a prezenta cele mai bune dovezi pe marginea cazului ei au nevoie de un mediu prietenos și intervievatori specializați în comunicarea cu copiii.
De această părere este expertul britanic în investigație penală a cazurilor de abuz asupra copiilor, Nigel Stewart King, protagonistul spotului video realizat de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC). Specialistul spune că, pe lângă o ambianță în care copilul să se simtă în siguranță și deschis discuțiilor, este nevoie de o persoană calificată care să aibă darul și discreția necesare pentru a-i intervieva pe micii martori.
Cadrul legal al problemei
În Republica Moldova, primii pași în direcția audierii copiilor în condiții speciale s-au făcut în 2012. În 2014, specialiștii au convenit să modifice câteva aspecte în plus din Codul de Procedură Penală privind audierea copiilor cu vârsta de până la 14 ani. A fost creată instituţia intervievatorului - persoană special instruită pentru audierea copiilor. Un mare pas înainte a fost și crearea primelor camere de audiere a minorilor, în total nouă, la Chișinău, Călărași, Anenii Noi, Cahul, Leova, Ocniţa, Orhei şi Soroca.
Cu toate acestea, copiii sunt adesea audiați în lipsa intervievatorilor bine-pregătiți.În cadrul unui studiu efectuat în 2015 de CNPAC, s-a constatat că formula existentă nu definește bine rolul intervievatorilor.
În vederea celor expuse, este necesar ca specialiştii implicaţi în protecţia copilului să aibă o viziune comună asupra a ceea ce înseamnă o funcţie prietenoasă copiilor victime/martori ale infracțiunilor, dar și un cadru legal care să definească concret rolul fiecărui actor din acest proces. Unul dintre cele mai importante aspecte, în acest sens, este o pregătire adecvată a intervievatorilor și acreditarea acestora.