Acuzații în adresa ANSA: Merele poloneze devin moldovenești, pentru a fi exportate în Federația Rusă

Acuzații în adresa ANSA: Merele poloneze devin moldovenești, pentru a fi exportate în Federația Rusă

Un grup de producători de mere din R. Moldova a efectuat recent o vizită de studiu în Polonia, unde au asistat la o transformare a merelor poloneze în moldovenești, cu scopul de a fi exportate în Federația Rusă. O astfel de schemă poate duce la impunerea uni nou embargou din partea autorităților rusești. Serviciul fitosanitar rusesc deja a solicitat informații în privința produselor agroalimentare moldovenești, care sunt supuse unui control special. De asemeni urmează a fi efectuată o vizită a experților de la Rosselhoznadzor.

Unii producători de mere anunță despre existența unei scheme, în care merele de origine poloneză primesc certificat de origine din Republica Moldova, pentru a fi exportate în Belarus și ulterior reexportate în Federația Rusă.

Aliona Mandatii este membră al Asociației Moldova- Fruct, precum și administrator al companiei Domulterra SRL care deține livezi de 45 de hectare de mere. Ea menționează că „de vreo două săptămâni sa observat o stagnare pe piața noastră în vederea procurării merelor. Din discuțiile cu mai mulți producători, dar și vânzători am înțeles că stagnarea vânzării este legată de faptul ca cumpărătorii procură mere din Polonia, unde marfa le este livrată la un preț mai redus, decât cel oferit în Republica Moldova !!! Câte 40-50 camioane pe zi pleacă din Polonia spre Rusia.

Publicitate

Recent un grup de producători de fructe din Republica Moldova, fiind intr-o vizita in Polonia, au fost martori cum se încărcau merele poloneze spre Belarus, cu eticheta aplicată precum că sunt de origine din Republica Moldova!

Este un dezastru cu ce se ocupa ANSA!!!Poate mai bine de lichidat aceasta agenție,dle Prim-ministru?!” scrie Aliona Mandatii într-o postare de pe contul său de Facebook.

În acest caz este vorba de un grup de producători de mere din Asociația Moldova-Fruct, care a vizitat localitatea Zofianow din Polonia, pe 14 ianuarie 2016. Aceștia au văzut cum niște antreprenori polonezi lipeau abțibilduri pe care era indicat că merele provin de la întreprinderea „Inter Treid” SRL din Bender.

...

Președintele Asociația Moldova Fruct, Iurie Fala, care a participat la această vizită de studiu declară că a sesizat autoritățile competente, pe acest caz.

...

„În Federația Rusă, Kazahstan și Belarus s-a înregistrat o depreciere semnificativă a valutelor naționale, fapt ce are un impact negativ asupra exporturilor. Tradițional în luna ianuarie consumul de mere este mai scăzut ca de obicei. Până la Anul Nou a existat un agiotaj pentru merele moldovenești, acum însă oferte practic nu sunt. Din discuțiile cu mai mulți producători am constatat că există o supraofertă de mere pe piața Federației Ruse, evident din acest motiv s-au redus și prețurile la mere”, a declarat Directorul executiv al asociaţiei Moldova Fruct, Iurie Fală pentru AGORA.

În prezent membrii asociației Moldova-Fruct au în depozite aproximativ 50 mii de tone de mere. În mod normal 20-30 mii de tone sunt destinate consumului intern. Moldova-Fruct este cea mai mare asociație a producătorilor de mere din Republica Moldova.

Am încercat să primim un comentariu de la Ministerul Agriculturii sau de la ANSA, însă nici o instituție nu a oferit un comentariu pe acest caz până la publicarea articolului.

Dacă autoritățile din Federația Rusă vor demonstra existența acestei scheme de reexport a produselor poloneze din Republica Moldova, atunci poate fi aplicat un nou embargou asupra produselor agricole din țara noastră.

De fapt Rosselhoznadzor a anunțat recent că autoritățile din Belarus oferă certificate fito-sanitare pentru volume mari de produse agricole, care nu sunt specifice producătorilor din Republica Moldova. Ulterior aceste produse „moldovenești” sunt exportate în Federația Rusă, se menționează în comunicatul Serviciul fitosanitar rusesc.

Acesta propune ca specialiștii din Belarus și Federația Rusă să efectueze o inspecție la întreprinderile agricole din Republica Moldova, pentru a evita reexporturile de produse agroalimentare din țările asupra cărora a fost instituit embargou.

Rosselhoznadzor a solicitat ca ANSA să ofere datele în privința produselor agroalimentare recoltate în 2015 și prognoza pentru 2016. De asemeni au fost cerute datele în privința exporturilor moldovenești de produse agroalimentare în Federația Rusă.

În prezent doar anumite întreprinderi din Republica Moldova au dreptul să exporte produse agroalimentare din Republica Moldova. Totodată Federația Rusă a instituit embargou la majoritatea produselor agroalimentare din țările UE. Pentru a evita aceste restricții multe produse primesc certificate de origine false și/sau sunt reexportate prin Belarus.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal