VIDEO. Transplantul de organe în Moldova. Romanciuc: 65% dintre moldoveni ar accepta să doneze organe

VIDEO. Transplantul de organe în Moldova. Romanciuc: 65% dintre moldoveni ar accepta să doneze organe

În studioul Agora l-am avut în calitate de invitat pe Grigore Romanciuc, directorul adjunct al Agenției de Transplant din Republica Moldova. Am discutat despre tipurile de operații de transplant efectuate pe teritoriul Republicii Moldova, costul și durata unei operații, persoanele care pot dona și legislația privind transplantul de organe.

„Sloganul Agenției de Transplant de la primele campanii a fost Transplantul este speranța pentru viață. Ideea este ca oamenii să înțeleagă că transplantul se face în momentul când nu mai există altă metodă alternativă de tratament pentru a salva viața persoanei. Și în așa caz unica speranță pentru viață ar fi transplantul”, a precizat Romanciuc.

„Transplantul este unica speranță pentru viață”

Publicitate

Autor:

„Este important ca membrii familiei să cunoască atitudinea fiecăruia cu privire la donarea organelor după moarte. Agenția de Transplant a creat cadrul legal care permite activitățile în domeniul transplantului. Unul din punctele forte ale acestui cadrul legal este transparența de la început până la final. Există serviciul de coordonare a transplantului. Există medici și instituții care sunt avizați să efectueze aceste operații de transplant. Tot aceste persoane vor comunica cu familia unui potențial donator”, a precizat directorul adjunct al Agenției de Transplant din Republica Moldova.

„Actul de donare este un act de eroism și de a salva o viață. Nu este pusă întrebarea remunerării. Oricare tip de donare este destinat salvării unei vieți. Nu există componenta financiară. Nu există o remunerare a acestor activități. Statul își asumă cheltuielile ce ține de procesul de prelevare, de transport, transplant și tratament a acestor pacienți. Sunt operații care se efectuează doar în baza poliței și sunt acoperite de Compania națională de asigurări în Medicină”, a subliniat sursa.

„Donarea de organe este destinat salvării unei vieți, nu este remunerat financiar”

Autor:

Ce trebuie să faci dacă ai nevoie de un transplant de organe?

„Persoanele care necesită o intervenție de transplant se adresează la medicul de familie, care îi direcționează spre specialist. Ulterior îi va direcționa spre centrele de dializă. Vor întocmi un dosar medical. După care vom afla dacă aceste persoane pot fi incluse în lista națională de așteptare”,a spus Romanciuc.

„Nu ai dreptul să te înscrii în mai multe liste de așteptare pentru transplant de organe”

Autor:

„În Republica Moldova există o Listă națională de așteptare. În această listă sunt incluși pacienții care au necesitate pentru transplant de organe: hepatic, renal și cardiac. Persoanele care dețin dublă cetățenie nu au dreptul să se încrie în mai multe liste de așteptare. Dacă te-ai înscris în Italia, nu ai dreptul să te mai înscrii în alte liste de așteptare. Există o legislație internațională. În lista de așteptare națională pentru transplant hepatic avem înscriși 72 de pacienți, renal - 43 de pacienți, cardiac - 3 persoane”, a precizat sursa.

„Există două tipuri de donatori: decedați și în viață. Donatorii în viață sunt persoanele care vor să doneze un organ pentru o persoană apropiată. Își asumă un oarecare risc. Donatorul ar trebui să fie perfect sănătos. Intervenția nu ar trebui să îi aducă prejudicii. Va semna un consințământ după ce va discuta cu medicii despre riscuri și intervenția chirurgicală.

Donatorii decedați. Consințământul în acest caz depinde de ce vor rudele acestora. Sunt lucruri subtile cu o încărcătuiră emotivă care permit de a face miracole”, a conchis Romanciuc.

„Există două tipuri de donatori: decedați și în viață”

Autor:

Până la acest moment există 14 instituţii medico-sanitare publice care sunt autorizate de Ministerul Sănătății pentru activităţi în domeniul donării și transplantului. În data de 25 iunie 1999 a fost adoptată legea Republicii Moldova Nr.473-XIV „Privind transplantul de organe şi ţesuturi umane”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal