Implementarea Acordului de Asociere realizată doar la o treime, în ultimele șase luni

Implementarea Acordului de Asociere realizată doar la o treime, în ultimele șase luni
Foto: www.cotidianul.ro

Analiza experților relevă că mai puțin de o treime din activitățile Acordului de Asociere au fost pe deplin realizate în ultimele 6 luni. Principalele realizări constituie deblocarea discuțiilor cu autoritățile din regiunea Transnistreană pe marginea implementării Acordului de Asociere și lansarea unor proiecte de twinning.

Centrul Analitic Independent Expert-Grup și Asociația pentru Democrație Participativă ADPT au prezentat rezultatele Raportului de monitorizare a implementării Acordului de Asociere Moldova-UE în perioada august 2015 - decembrie 2015. Raportul analizează angajamentele asumate de autoritățile naționale în 23 domenii politice, 15 domenii ce țin de cooperarea economică și cooperarea sectorială, și 10 domenii ce țin de Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ZLSAC).

În perioada monitorizată, experții au analizat 407 acțiuni. Dintre acestea, doar 24% au fost calificate drept realizate, iar 11% au fost realizate parțial. În același timp, peste o treime din acțiuni (35%) sunt în proces de realizare, iar 29% acțiuni au fost nerealizate. Astfel, pentru perioada monitorizată, implementarea agendei de asociere poate fi considerată drept una destul de modestă.

Principalele realizări țin de deblocarea, cel puțin preliminară, a discuțiilor cu autoritățile din regiunea Transnistreană pe marginea implementării Acordului de Asocier și lansarea unor proiecte de twinning (instrument de cooperare intre țări membre UE și țări beneficiare) foarte importante în domeniul financiar.

Astfel, de la 1 ianuarie 2016, toți agenții economici din Moldova, inclusiv din regiunea transnistreană, vor beneficia în măsură egală de comerțul preferențial cu UE. Administrația de la Tiraspol urmează însă să implementeze o serie de măsuri, în perioada următoare, pentru a se conforma cerințelor europene, precum: eliminarea taxelor de import pentru mărfurile din UE, respectarea procedurilor pentru confirmarea originii produselor și a condițiilor sanitare și fitosanitare, dar și cooperarea cu autoritățile de la Chișinău pe dimensiunea vamală etc. Totodată, UE ar fi dispusă să contribuie cu asistență pentru a realiza măsurile de facilitare a comerțului cu UE în regiunea transnistreană. Primele evaluări ale procesului de implementare a DCFTA în regiunea transnistreană urmează să fie publicate peste 10 luni, după care anual.

În ceea ce privește regimul vamal și facilitarea comerțului se menționează anumite progrese cum ar fi semnarea Strategiei Serviciului Vamal în domeniul luptei cu contrabanda şi vânzarea ilegală a produselor din tutun pentru perioada anilor 2015-2018 (octombrie 2015).  Semnarea a două acorduri de cooperare transfrontalieră între Moldova și Ucraina (noiembrie 2015), care vor contribui la trecerea mai rapidă şi uşoară a frontierei comune.  Extinderea mandatului Misiunii EUBAM pentru încă 24 luni, printr-un acord semnat pe 24 noiembrie 2015 de către reprezentanții Republici Moldova, Ucrainei și UE, care astfel au consolidat Memorandumul de Înțelegere privind Misiunea EUBAM.

Agenda de asociere trebuie intensificată prin acțiuni urgente și consecvente, printre care: creșterea transparenței instituțiilor-cheie față de societate, sporirea participării de facto a societății civile în procesul de consultări publice, promovarea meritocrației în interiorul instituțiilor publice și depolitizarea acestora.  De asemenea, este imperativă adoptarea unui plan de acțiuni de asanare a sectorului bancar prin sporirea independenței BNM, îmbunătățirea insturmentelelor de supraveghere bancară, de-offshorizarea sectorului bancar și nu în ultimul rând, responsabilizarea managerilor băncilor comerciale. În plus, este nevoie de promovarea încadrării regiunii transnistrene în procesul de implementare a prevederilor de bază a Acordului de Asociere, în special în domeniul verificării și respectării regulilor de origine, procedurilor de vămuire și respectarea standardelor de calitate.

La capitolul eșecuri majore experții menționează perpetuarea tensiunilor politice și a incertitudinii privind semnarea unui memorandum cu Fondul Monetar Internațional și, respectiv, deblocarea finanțării externe, tergiversarea reformelor cuprinzătoare în sectorul financiar-bancar, eșecul numirii unui nou Guvernator al BNM, precum și o comunicare ineficientă între instituțiile publice pentru implementarea celor mai necesare reforme.

Evaluarea rezultatelor după 1 an de la implementarea provizorie a DCFTA în Moldova, care arată că volumul total al exporturilor Moldove a scăzut cu 14,8% (septembrie 2014 - august 2015 vs. septembrie 2013 - august 2014). Cu toate acestea, comerțul bilateral cu UE a fost cel mai stabil în privința exporturilor, diminuându-se doar cu 1,4%, în timp ce exportul către țările CSI și alți parteneri s-a redus semnificativ mai mult. Volumul exporturilor agroalimentare către UE a sporit cu 10,8%, ceea ce a compensat parțial reducerea drastică a exporturilor către alte destinații, în special către Rusia -73%. De asemenea, UE rămâne destinația principală pentru exporturile de produse industriale, aproximativ 68% dintre acestea fiind exportate către UE. Pe de altă parte, au scăzut importurile din UE cu 16,4%.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
„Cu asta e tot pentru ziua de azi”. Ședința CSP amânată din lipsă de cvorum

„Cu asta e tot pentru ziua de azi”. Ședința CSP amânată din lipsă de cvorum

SUA: Suspectul atacului armat de lângă Chicago a fost reţinut

SUA: Suspectul atacului armat de lângă Chicago a fost reţinut

Turnul Eiffel, afectat de rugină. Autoritățile planifică o „reparație cosmetică” înainte de Jocurilor Olimpice de vară din 2024

Turnul Eiffel, afectat de rugină. Autoritățile planifică o „reparație cosmetică” înainte de Jocurilor Olimpice de vară din 2024

Advertoriale
Depozitul DINAMICO+ 11% dobândă fixă la EXIMBANK

Depozitul DINAMICO+ 11% dobândă fixă la EXIMBANK

Brandul autohton Linella explorează simțurile gustative și tactile în noua campanie ASMR (VIDEO)

Brandul autohton Linella explorează simțurile gustative și tactile în noua campanie ASMR (VIDEO)

Lentile progresive – îmbină trei perechi de ochelari în una

Lentile progresive – îmbină trei perechi de ochelari în una

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
  Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Doliu în Parlament. S-a stins din viață deputata PCRM Elena Bodnarenco
 • 2
  De la 0, până la 34 de mii de lei. Cât a cheltuit Maia Sandu pentru deplasările în străinătate în prima jumătate a acestui an (DOC)
 • 3
  Lumea-n palmă | Finlanda și Suedia în NATO la prețul unor compromisuri, sănătatea planetei sub semnul întrebării și starea democrației din România
 • 4
  Cum se va reorganiza Blocul Comuniștilor și Socialiștilor în Parlament, după decesul Elenei Bodnarenco (FOTO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.