Lista lui Cebotari: „Magistrați-vedetă” și funcționari certați cu legea

Lista lui Cebotari: „Magistrați-vedetă” și funcționari certați cu legea

„Vedete” ale investigațiilor jurnaliștilor, dar și persoane implicate anterior în scandaluri mediatice. Vorbim de judecători și procurori incluși în lista prezentată ieri de către ministrul Justiției, Vladimir Cebotari. Funcționarii ar urma să fie acționați în judecată pentru a „scoate” din ei banii pierduți de Moldova la CEDO. În listă se regăsește Ion Muruianu, care i-a numit în 2010 pe jurnaliști „câini turbați”, dar și Djeta Chistol, care anterior a scris într-o hotărâre judecătorească despre o mașină că „se deplasa pe trei străzi simultan”.

Cei mai „celebri judecători” din lista propusă de Cebotari ar fi:

Liuba Pruteanu, care a fost implicată în 2013 într-o investigație a CNA, precum că ar fi acaparat un teren de 12,5 ari la marginea orașului. Judecătoarea spunea că nu știe nimic despre această anchetă. Totodată, Conform Hotărîrii nr. 786/30 din 20 ctombrie 2015, Consiliul Superior al Magistraturii a solicitat Serviciului de Informaţii şi Securitate verificarea suplimentară a magistratului de la Judecătoria Buiucani, mun. Chişinău, Pruteanu Liuba Vasile.

Sergiu Lazari este cunoscut ca magistratul care a amânat „la nesfârșit” dosarul legat de 7 aprilie 2009 a fostului șef al poliției municipale, Iacob Gumeniță. Tot el a apărut în vizorul presei acum trei ani, când a bruscat cameramanii care încercau să filmeze o şedinţă publică de judecată în dosarul Iacob Gumeniţă.

Galina Stratulat, este nominalizată de două ori, iar potrivit lui Vladimir Cebotari, nu este un lucru ieșit din comun, întrucât „va fi acționată pe două cauze diferite”. Galina Stratulat este mama lui Sergiu Stratulat, un tânăr care a pus pe urmele sale zeci de polițiști pentru că se afla la volan fără permis, beat și drogat. Surse din poliţie susţineau pentru jurnal.md că tânărul se afla la evidenţa medicului narcolog şi ar fi fost cercetat, în cadrul a nouă dosare penale, care ar fi fost clasate. Tot aici, deşi ar fi avut aproape 80 de amenzi din partea Centrului de Monitorizare a traficului rutier, tânărul nu ar fi plătit nici una, toate fiind contestate la Curtea de Apel.

Svetlana Novac, a fost în vizorul CNI în 2012 deoarece ar fi pus toată averea pe numele rudelor.

Djeta Chistol, a ajuns cunoscută datorită deciziei în care se spunea că „o mașină se deplasa pe trei străzi în același timp”, primind și „Cârlanul de Aur” de la JurnalTV.

În cadrul ședinței, Djeta Chistol recunoștea că a comis erori în încheierile pe care le-a emis, însă asta pentru că a fost supra-obosită: „ziua are ședințe de judecată, iar noaptea redactează încheierile”. Aceasta spunea că și-a corectat greșeala, iar Curtea de Apel a menținut în vigoare hotărârile luate de ea. „O să fiu mai atentă. E volum mare de lucru. Eu îmi cer scuze”, spunea aceasta pentru UNIMEDIA.

Tamara Chișca-Doneva și Tatiana Vieru apar într-un top realizat de bani.md ca printre cele mai bogate femei din Moldova, cu o avere de circa 2,5 milioane de lei.

Iulia Cimpoi, apare într-un dosar care implica o decizie legată de conducerea Victoriabank. Atunci, reprezentanții companiei de asigurări „ASITO” spuneau într-o conferință de presă că judecătorii, care au examinat cererea privind anularea adunării generale a acționalilor „Victoriabank”, inclusiv și Cimpoi, ar fi influențați de conducerea băncii și ar fi încălcat legislația.

Ion Muruianu a fost demis din funcţia de şef al CSJ în 2010 şi este cunoscut societăţii ca unul dintre judecătorii vinovaţi de condamnarea ţării noastre la CEDO şi cel care i-a numit pe jurnalişti „câini turbaţi”. Muruianu alături de Nina Cernat, prezentă și ea în lista lui Cebotari, s-au plâns la CEDO după ce acum trei ani au fost transferați la Curtea de Apel prin decizia Consiliului Superior al Magistraturii. Judecătorii au activat până atunci la Curtea Supremă de Justiție.

Nina Cernat, fosta preşedintă a Colegiului civil şi contencios administrativ a Curţii Supreme de Justiţie, a ajuns în centrul unui scandal mediatic după publicarea unei anchete realizate în cadrul unui proiect desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice. Reporterii au dezvăluit în 2012 că judecătoarea locuieşte într-un imobil de lux din Capitală, trecut pe numele soacrei sale, o pensionară cu vârsta de peste 80 de ani.

Olga Adam este unul din nume care se regăsește în listă, deși este decedată de trei ani. Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari declara că „Noi nu cunoaștem cine a decedat și cine nu. Persoana decedată se afla într-un grup de persoane, iar conform cadrului legal trebuia să răspundă pentru acțiunile grupului, proporțional. Lista persoanelor au fost extrase din hotărâri. Succesorii de drept ai acestei persoane nu vor fi totuși trași la răspundere”.

Nicolae Gordilă apare alături de procurorul Gherghe Nogai, Ion Constandoglo, ex-viceministru al Educației și Vasile Dombov, directorul de liceu într-o investigație. Aceștia și-au construit case de mili­oane pe tere­nul de sport al unui liceu. Mai mult. Aceş­tia au aca­pa­rat ile­gal şi un teren adia­cent care apa­rţine Pri­mă­riei Chi­şi­nău. În prezent candidatura lui Gordilă stă în plenul Parlamentului pentru a fi nominalizat la o funcție de răspundere, votul fiind amânat de câteva ori, la propunerea speakerului Andrian Candu.

Anatol Minciună este unul dintre judecătorii implicați în scandalul Pădurea Domnească, fiind menționat ca unul dintre participanții la vânătoare. Tot el a emis în această vară o decizie prin care a interzis protestul organizat de Grigore Petrenco în fața casei lui Plahotniuc.

Judecatorul Victor Pruteanu de la Curtea de Apel, este învinuit că ar fi luat un aparat de aer condiționat. Acesta a fost percheziționat de angajații Procuraturii Anticorupție, care investighează cazul. Magistratul se declara nevinovat. Dosarul a fost clasat într-un final. Pruteanu a fost unul dintre judecătorii care au emis sentința de judecată ce l-a scos pe Usatîi din cursa electorală.

Procurorul Igor Cerchez ar fi fost reținut în flagrant în timp ce primea 600 de dolari. Igor Cerchez ar fi cerut banii pentru a clasa o cauză penală în privinţa unui bărbat, bănuit că ar fi comis un accident rutier în stare de ebrietate.

În listă mai apare și viceprimarul capitalei Vladimir Coteț dar și mama Ministrului Sănătății, Anadela Glavan.

Amintim că ieri Ministerul Justiției a declarat că lansează acțiuni civile de regres contra persoanelor fizice care ocupă funcții înalte în stat și ale căror acțiuni sau inacțiuni au dus la încălcări semnificative ale Convenției pentru Drepturile Omului. Mai exact, judecătorii și procurorii care au avut în gestiune dosare pierdute ulterior la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului vor fi acționați în judecată. Potrivit ministrului Justiției, Vladimir Cebotari, la prima etapă este vorba de o listă cu 37 de judecători, procurori și funcționari din sistem.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal