Liberalizarea transportului aerian dintre Moldova și UE a contribuit la migrarea pasagerilor de la transportul terestru spre cel aerian

Liberalizarea transportului aerian dintre Moldova și UE a contribuit la migrarea pasagerilor de la transportul terestru spre cel aerian

Procesul de liberalizare a serviciilor de transport aerian dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană a contribuit la atragerea mai multor companii aeriene pe piață, un grad sporit de competiție intre operatorii aerieni și reducerea cu circa 50% a prețurilor pentru biletele de avion.

Autoritatea Aeronautică Civilă a participat la evenimentul de prezentare a rezultatelor Proiectului de Asistență Tehnică al Comisiei Europene pentru aviația civilă a Republicii Moldova.

Odată cu ratificarea Acordului privind Liberalizarea Spațiului Aerian Comun, semnat la Bruxelles la 26 iunie 2012, autoritățile aeronautice ale Republicii Moldova au beneficiat de Asistență Tehnică a Comisiei Europene, pentru realizarea prevederilor, implementarea cadrului legal și transpunerea legislației europene în domeniul transportului aerian. Directorul Autorităţii Aeronautice Civile Mircea Maleca remarcă importanța celor trei ani de colaborare cu Proiectul Asistenței Tehnice al Uniunii Europene, menționând că rezultatele pozitive ale acestei colaborări nu întârzie să apară.

Publicitate

Procesul de liberalizare a serviciilor de transport aerian dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană este unul prioritar pentru Autoritatea Aeronautică Civilă, în primul rând datorită impactului major pe care acesta îl are asupra pasagerilor, în sensul transformării transportului aerian în unul mult mai sigur și mai accesibil.

Pe parcursul ultimilor trei ani, Autoritatea Aeronautică Civilă a reușit să contribuie atât la implementarea prevederilor acordului (cu mai mult de 57 proiecte de regulamente elaborate) cât și la promovarea și mediatizarea externă a realizărilor Republicii Moldova în acest domeniu.

Datorită eliminării tuturor restricțiilor de executare a zborurilor între Republica Moldova și UE, a devenit posibilă asigurarea unui grad sporit de Conectivitate, inclusiv din punct de vedere al majorării numărului destinațiilor, a frecvențelor dar și a capacităților de transportare.

Accederea mai multor companii aeriene pe piață, ceea ce a generat imediat un grad sporit de competiție intre operatorii aerieni, respectiv a determinat reducerea cu circa 50% a prețurilor pentru biletele de avion.

Impactul cumulativ al liberalizării este reflectat în creșterea fluxului de pasageri de pe Aeroportul International Chișinău cu circa 85% în 2015 față de 2012.

Aceste rezultate sunt derivate ale procesului de creștere a concurentei între companiile aeriene, lansarea unei adevărate „lupte pentru clienți”, ceea ce a determinat reducerea prețurilor la biletele de avion și migrarea pasagerilor de la transportul terestru spre cel aerian.

Un loc aparte este atribuit si procesului de eliminare a restricțiilor privind circulația cetățenilor din Republica Moldova spre UE, prin eliminarea regimului de vize. Acest factor a contribuit de asemenea în mod favorabil la atingerea rezultatelor pozitive ale semnării Acordului Spațiului Aerian Comun.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal