
VIDEO. Irina Vlah: Trebuie să colaborez cu conducerea țării, dar susțin ideea alegerilor anticipate
Bașcanul Găgăuziei susține că este nevoită să colaboreze cu actuala conducere a țării, pentru a menține stabilitate economică și financiară a regiunii pe care o conduce. Totuși ea recunoaște că majoritatea găgăuzilor doresc organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Irina Vlah susține această idee, doar că ea trebuie realizată la timpul potrivit.
・
„Cetățenii Republicii Moldova și locuitorii din Găgăuzia se confruntă cu aceleași probleme. Acțiunile de protest sunt susținute de locuitorii regiunii găgăuze, ba chiar ei participă la proteste antiguvernamentale și își expun punctul lor de vedere. Pentru noi este important ca conducerea țării să fie legitimă. Eu în calitate de conducător al regiunii trebuie să colaborez cu conducerea țării, oricare ar fi ea, pentru ca procesele economice și financiare să se desfășoare în regim normal. Pe de altă parte nu pot să mă distanțez de poziția găgăuzilor, ei doresc alegeri anticipate și eu îi susțin în acest sens. Eu am fost tot timpul cu poporul meu, dar trebuie să știm când este necesar acest lucru”, a declarat Bașcanul Găgăuziei Irina Vlah, în cadrul emisiunii Interpol, din 28 ianuarie de la postul de televiziune TV7.
Irina Vlah mai spune că viitorul Găgăuziei este doar în componența Republicii Moldova. „Atunci când a avut loc referendumul legislativ pentru autodeterminarea externă, 98% din găgăuzi au ales viitorul doar în componența Republicii Moldova”, remarcă Bașcanul.
Amintim că „referendumul” din Găgăuzia legislativ pentru autodeterminarea externă a avut loc la 2 februarie 2014. În urma acestuia 98.9% dintre locuitorii Găgăuziei au declarat că susțin independența, în cazul în care Republica Moldova și-ar pierde suveranitatea, iar 98,47% dintre ei își doresc ca Republica Moldova să adere la Uniunea Vamală. Autoritățile de la Chișinău au considerat acest referendum drept ilegal și neconstituțional.
Actualul bașcan al Găgăuziei consideră că este o experiență rușinoasă faptul că deputații independenți din Adunarea Populară au trecut de partea Partidului Democrat. Ea este sigură că ei au fost mituiți pentru a lua decizia respectivă. Ulterior majoritatea s-a destrămat și practic nimeni din regiunea Găgăuză nu se mai asociază în calitate de membru al acestui partid.