Alexandru Ciobanu: Banii pe care i-am primit nu sunt mită, ci datoria unui coleg de universitate

Alexandru Ciobanu: Banii pe care i-am primit nu sunt mită, ci datoria unui coleg de universitate

Șeful ANSA care a fost plasat recent în arest la domiciliu, susține că este calomniat. El afirmă că unele persoane din cadrul ANSA ar fi implicate în schema prin care fructele din alte țări primeau certificate de origine din Republica Moldova. Banii primiți de el ar reprezentă o datorie.

Alexandru Ciobanu, șeful Direcției Protecția Sănătatea Plantelor de la ANSA a expediat prin intermediul avocatului Ilie Ceban, o replică la învinuirile care i se aduc. Funcționarul a fost plasat în arest la domiciliu pentru un termen de 30 de zile.

„Sunt învinuit de faptul ca am pretins de la Igor Mîrza, care de fapt este colegul meu de universitate, suma de 3000 de dolari pentru confirmarea certificatelor fitosanitare pentru Belarus. Acești bani reprezintă o datorie, fapt ce îl voi demonstra doar în conlucrare cu ancheta.

Publicitate

Având în vedere prezența mai multor tentative, întețite în ultima perioadă, de a schimba originea mărfii predestinată exportului, cu preponderență spre Belarus, consider ca este imperios necesar să vin cu un apel public către toți exportatorii de producție agricolă.

Despre cazurile date am fost sesizați de către Rosselhoznadzor precum companiile “Oguz agroprom” și “Inter traid” au încălcat prevederile fitosanitare. Autorii acestor infracțiuni sunt Mîrza Igor și Mihailniciuc Sergiu soția căruia are tangenta cu “Oguzagroprom”.

Ambii declarându-se drept protejați ai demnitarilor de stat în scopul de a le favoriza, prin prezentarea datelor eronate, „obținerea” actelor pentru exportul mărfurilor provenite din alte țări. Însă protectorul fiind de fapt Mihail Negrescu- șeful direcției controlul produselor de uz fitosanitar din cadrul ANSA la moment fiind întărit prin ordin intern responsabil de domeniul fitosanitar în ansamblu, cel ce le-a confirmat certificate eronate ambilor fără a fi cerută interpelare de la autoritățile din Belarus. Mai mult ca atât Mîrza Igor este implicat în dosare răsunătoare de escrocherie de milioane de lei și anume a companiilor “ Agarista Agricola” și “Protecția Plantelor” ambele având activitate în domeniul comercializării produselor de uz fitosanitar , controlul asupra cărora este exercitat de subalternii acestuia.

Mai mult ca atât, vă reamintesc că am trecut cu toții în trecutul nu foarte îndepărtat printr-o grea încercare ce a afectat în mod direct toți producătorii autohtoni, embargoul instituit de către FR, invocându-se aceleași motive de neclaritate a provenienței și originii mărfii, iar aceste acțiuni frauduloase, care aduc beneficii materiale unor grupări infracționale, pot fi considerate o crimă împotriva economiei naționale, scrie Alexandru Ciobanu.

Amintim că pe 28 ianuarie 2016, instanța de judecată a decis ca Alexandru Ciobanu să fie plasat în arest la domiciliu pe un termen de 30 de zile. El este invinuit că ar fi eliberat certificate fitosanitare unor agenţi economici din Republica Moldova. Actele erau emise pentru produse agricole moldoveneşti destinate exportului(în special mere), dar în ultimă instanţă acestea erau folosite pentru a reexporta marfă de altă origine, camuflată în marfă autohtonă.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal