
VIDEO. Reforma „Contului unic” între necesitate și rentabilitate
Agenții economici din Republica Moldova își achită impozitele, taxele, accize, penalități în diferite conturi trezoriale. Mediul de afaceri susține că procedura este una complicată, comportă riscuri de transferuri greșite, solicită timp și costuri suplimentare. Subiectul a fost discutat în cadrul unei emisiuni Agora.
・
Există 4 categorii ale destinaţiilor de plată:
- Bugetul de Stat, care are la rândul său 76 de clasificaţii bugetare,
- Bugetul Local - cu 99 de clasificaţii bugetare,
- Bugetul Asigurărilor Sociale- cu 14 clasificaţii bugetare,
- Fondul Asigurărilor Obligatorii de Asistenţă Medicală - cu 8 clasificaţii.
În acest context experții programului USAID/Brite propun implementarea conceptului de „Cont Unic”. Acest concept presupune generarea unei facturi de către contribuabil din contul său curent, care urmează a fi expediată la Trezoreria de Stat, în paralel efectuând achitarea la buget printr-un singur document de plată. La recepționarea documentului de plată, Ministerul Finanțelor urmează să distribuie suma totală în conturile trezoreriale corespunzătoare.
Potrivit SFPS un astfel de concept a fost propus Ministerului Finanțelor încă la începutul anului 2015. După mai multe discuții, responsabilii de la Ministerul Finanțelor au cceptat versiunea abia în noiembrie anul trecut. Cu toate acestea autoritățile preconizează ca în vară acest sistem să fie testat, iar implementarea să fie din 1 ianuarie 2017.
„Ministerul Finanțelor preconizează ca mecanismul elaborat (Contul unic) să fie lansat în trimestrul al II-lea al anului, cu ajutorul USAI/BRIDE, iar în luna iunie să fie testat, în vederea evitării eventualelor riscurilor. Ministerul Finanțlor reiterează că nu consideră rentabil implementarea mecanismului pe parcursul anului 2016, reieșind din multiplele modificări implementate la începutul anulului 2016”, se arată într-un comentariu oferit pentru Agora de Ministerul Finanțelor.
Experții și mediul de afaceri susțin însă că implementarea reformei ar duce la o diminuare semnificativă a costurilor suportate.