Vesti Nedeli: Republica Moldova, o țară agățată de un fir de ață

Vesti Nedeli: Republica Moldova, o țară agățată de un fir de ață

„Pe 28 ianuarie a expirat termenul ultimatumului dat autorităților moldovenești de către opoziția unită. Cerințele protestatarilor rămân aceleași din toamna: dizolvarea Parlamentului, alegeri anticipate, demisia Guvernului, realizarea reformelor. În cazul neexecutării ultimatumului opoziția amenința cu noi proteste. Acestea nu au mai continuat însă. S-a luat o pauză”, spune cunoscutul jurnalist rus, Dmitri Kiselev, anunțând reportajul despre Republica Moldova în emisiunea sa de autor „Vesti Nedeli”, informează Agora.

Printre întreprinderi vizitate de jurnaliștii ruși se numără fabrica de conserve din Căuşeni care „acum câțiva ani a fost ridicată din ruine, iar astăzi funcționează în pierdere”. „Mazăre verde ambalată în conserve la începutul anului 2014 se strică la depozit. În Europa, nu poate fi exportat - nu le place ambalajul metalic, vor din sticlă. Castraveții trebuie să fie mai acri și cu mai mult oțet. Ardeii îi preferă în marinadă picantă, iar noi îi conservăm în dulce”, se spune în reportaj.

Vlad Filat este numit „țap ispășitor” care de câteva luni se află în izolator pentru că prin companii fictive ar fi scos din țară milioane de dolari în companiile off-shore. „Ancheta se mișcă încet. Nu există nici o dovadă”, constată jurnaliștii ruși.

Publicitate

„Astăzi, în Republica Moldova toate cele trei ramuri ale puterii i se supun lui Plahotniuc - prin manipulări foarte complexe și persistente, numirea oamenilor săi în funcții importante, mită și șantaj. Plahotniuc deține cinci posturi de televiziune, 70% din piața de publicitate, una dintre cele mai mari companii de combustibil din țară, hoteluri și centre comerciale. Averea lui este de circa 2,5 miliarde de dolari. Ceea ce-i lipsește este puterea. El a visat la funcția de prim-ministru al Republicii. Acum Plahotniuc caută sprijin din Occident”, se spune în reportaj.

Din reportaj nu lipsește nici retorica anti-europeană.

„Locuitorii satelor de frontieră fug cât mai departe de Uniunea Europeană. Străzile sunt pustii. Casele în stare bună nu sunt vândute, ci lăsate în paragină. Sectorul agricol este neglijat. Lipsesc locurile de muncă. Apă doar în fântâni. Fără alimentare cu gaz”.

Urmează exemplul fostului fermier, Petru Afișciuc, care s-a plâns de impozite, mită, șantaj, accesul interzis pe piață.

„Protestele vor continua. Ultimatumul rămâne același: dizolvarea Parlamentului, alegeri anticipate și președintele ales de popor. Opoziția nu va renunța la aceste cerințe”, conchid autorii reportajului.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal