Experți: ANRE putea să reducă cu 16% tariful la gazele naturale

Experți: ANRE putea să reducă cu 16% tariful la gazele naturale

Un grup de experți din domeniul energetic se arată nemulțumiți de faptul că noul tarif la gazele naturale a fost adoptat de ANRE în ședință închisă, contrar prevederilor legislației. Totodată Reducerea prețului de import  și anularea amendamentului Furdui permitea o reducere de 16% a tarifului mediu la gazele naturale și nu 10,9% conform deciziei ANRE.

Un grup de experți independenți în energetică consideră că ANRE a încălcat legislația, atunci când a adoptat în ședință închisă noul tarif la gazele naturale.

„Decizia din 26 ianuarie 2016 privind revizuirea tarifelor la gaze naturale a fost făcută în ședință închisă, pentru că a fost în regim de urgență și face referință la articolul 14, alineatul 2 din Legea cu privire la transparența procesului decizional. Acesta prevede existența unei situații excepționale, care nu a fost declarată de organele competente. Astfel, modul de adoptare a decizia ANRE trezește suspiciuni privind corectitudinea calculelor”, a declarat expertul Sergiu Tofilat.

Publicitate

Experţii menţionează că potrivit notei informative emise de ANRE, tariful la gaze naturale a fost micşorat cu 10,9%, iar factorii luaţi în calcul vizează:• micşorarea preţului de achiziţie a gazelor naturale de la 4879 lei la 4194 lei pentru 1000 m3, sau cu 685 lei (cu 14%) faţă de anul 2015;• anularea amendamentului „Furdui” la legea privind gazele naturale, având ca rezultat reducerea tarifului pentru serviciul de transport cu 292 lei pentru 1000 m3.

Potrivit experţilor, în baza datelor publicate de ANRE, aceşti factori ar fi trebuit să rezulte în reducerea tarifului mediu final redus cu 977 lei pentru 1000 m3, sau cu aproximativ 16%.

„Noi încercăm să instituim un proces de monitorizare a bunei guvernări în sectorul energetic, pentru a oferi o transparență deciziona și întrebări să fie spulberate. Acțiunile netransparente ale ANRE doar amplifică aceste dubii. Argumentarea ANRE s-a bazat pe scăderea prețului de achiziții și anularea amendamentului Furdui. Ca efect trebuia să obținem o reducere de circa 1000 de lei a tarifului mediu la gazele naturale, dar noi am obținut un efect de 600 de lei”, remarcă Victor Parlicov.

Expertul remarcă faptul că ANRE nu a publicat structura tarifelor. Astfel, fără aceste cifre nu putem spune care este tariful just., remarcă acesta.

„Există şi alte rezerve pentru a reduce tarifele la gaze. În primul rând este vorba de corectarea pierderilor tehnologice în reţelele de distribuţie. Actualmente acestea constituie 32,8 milioane m3 (circa 3,3% din volumul de gaze distribuit), iar în realitate pierderile sunt de 2 ori mai mici. Acest lucru ar permite reducerea tarifului cu cel puţin 1%. Un alt factor ţine de auditul operatorilor, în mod special achiziţiile şi investiţiile. La ultimul control efectuat de ANRE în 2012 au fost depistate fraude de peste 240 milioane lei. Aceste mijloace trebuiau utilizate pentru stingerea datoriei faţă de Gazprom, în realitate ele au rămas pe conturile unor companii offshore, iar organele de anchetă nu au întreprins nici o măsură pentru a recupera aceste sume”, a menţionat Ruslan Surugiu.

Experţii au declarat că vor solicita organizarea dezbaterilor publice în mod transparent, pentru analizarea obiectivă a tuturor factorilor care au influențat reducerea tarifului la gaze. De asemenea experţii au amintit de promisiunile făcute în spaţiul public de Preşedintele Parlamentului, dl Andrian Candu, precum că va atrage personal la răspundere în faţa Procuraturii pe directorii ANRE, dacă aceştia vor încălca legislaţia la revizuirea tarifelor.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal