Ministerul Sănătății reacționează la cazul familiei Baștovoi: „Salvarea nu avea temei legal să intre în casă”

Ministerul Sănătății reacționează la cazul familiei Baștovoi: „Salvarea nu avea temei legal să intre în casă”

Ministerul Sănătății s-a autosesizat cu privire la cazul familiei Baștovoi, după ce în presă au apărut informații conform cărora salvarea chemată de victime nu a intervenit din cauza porții închise. Oficialii precizează că salvarea a venit la fața locului, s-a aflat lâgă casa familiei Baștovoi 30 de minute, cu alarma inclusă, dar nu a intrat și casă nu a alertat poliția neavând temei legal pentru a intra în casă. 

„Echipa de AMU a acționat conform legii. La ora 06:39 serviciul de dispecerat „903” a fost apelat de fiul pacientei care a invocat motivul solicitării dispnee și durere toracică. La fața locului a fost trimisă o echipă de profil cardiologic. Ajunși la adresa indicată poarta din curtea casei era încuiată, iar în curte și casă lipsea iluminarea sau alte semne care ar fi indicat că la adresa respectivă este așteptată ambulanța. Echipa de urgenta s-a aflat la fața locului 30 minute. În această perioadă au inclus semnale luminoase și sonore ale ambulanței pentru a alerta solicitantul, paralel medicul a apelat de mai multe ori solicitantul la telefonul mobil, dar nimeni nu a răspuns la apel”, scrie într-o reacție oficială a ministerului.

Oficialii precizează că neavând suspiciuni de violență sau agresiune, medicii nu au chemat poliția sau alte structuri ale MAI.

„Actualmente, nu există temei legal ca echipa de urgență să intre forțat în casă. Menționăm că Centrul Naţional de Medicină Urgentă Prespitalicească în conlucrare Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al MAI vor identifica soluții legale ca în asemenea situații să se acționeze legal respectând drepturile omului și cel de proprietate privată. Regretăm tragicul eveniment și transmitem condoleanțe familiei Baștovoi”, conchide Ministerul Sănătății.

Amintim că în această duminică, pe 31 ianuarie, pompierii au intervenit pe strada Gheorghe Asachi unde o femeie de 59 de ani a murit, iar un tânăr de 26 de ani a fost găsit în locuință și transportat la spital în stare de comă. Ulterior, potrivit informațiilor apărute în presă, s-a stabilit că este vorba de Svetlana și Mircea Baștovoi, soția și respectiv fiul lui Andrei Baștovoi, unul din semnatarii declarației de independență. Ministrul de Interne a declarat că în cazul familiei Baștovoi, scurgerea de gaz a venit în urma unei defecțiuni a cazanului de încălzire.

Ulterior, s-a aflat că soția și fiul fostului deputat Andrei Baștovoi ar fi apelat salvarea cu mai bine de 10 ore înainte de a fi găsiți intoxicati cu gaz, dar aceștia nu ar fi intervenit din cauza porții închise. Asta reiese din bilețelul postat de o rudă a familiei Baștovoi, Savatie Baștovoi, care a plasat pe pagina sa de socializare un bilețel pe care l-ar fi lasat medicii.

Publicitate
Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal