Detaliile schemei ilegale de la ANSA, prin care erau „moldovenizate” merele și perele poloneze

Detaliile schemei ilegale de la ANSA, prin care erau „moldovenizate” merele și perele poloneze

Șeful Direcției controlul produselor de uz fitosanitar și fertilizanți din cadrul ANSA dezvăluie detaliile unei scheme ilegale din cadrul instituției, prin care merele și perele din Polonia deveneau moldovenești, în acte. Ulterior ele erau exportate în Belarus, fără să tranziteze cel puțin Republica Moldova.

Pe 29 ianuarie 2016 Alexandru Ciobanu, șeful Direcției Protecția Sănătatea Plantelor a fost plasat în arest la domiciliu. El afirmă că unele persoane din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) ar fi implicate în schema prin care fructele din alte țări primeau certificate fitosanitare din Republica Moldova. Banii primiți de el ar reprezentă o datorie.Mihai Negrescu, șeful Direcției controlul produselor de uz fitosanitar și fertilizanți declară că până la arestul lui Alexandru Ciobanu ei au avut relații amicale, iar declarațiile sale sunt o încercare disperată de a se îndreptăți. Totuși există probe foarte clare care demonstrează implicarea și rolul său determinant în această schemă.

El recunoaște că în cadrul ANSA a fost utilizată o schemă ilegală, unde mai mulți angajați ai instituției eliberau certificate fitosanitare pentru merele și perele din Polonia, în care ca țară de origine era indicată Republica Moldova.

Publicitate

„Aceste evenimente s-au petrecut de la mijlocul lunii decembrie a anului 2015. În prima parte a lunii ianuarie 2016, persoane din Belarus mi-au expediat fotografii cu certificate fitosanitare cu indicarea punctului de trecere a frontierei dintre Lituania și Belarus cu produse necaracteristice pentru Republica Moldova, care aveau toate confirmările eliberate de Alexandru Ciobanu. La început această schemă părea neverosimilă și credeam că cineva falsifica aceste certificate. Am decis să verific în arhivă și pe ambele exemplare era aceeași semnătură era aceeași serie, același inspector, era aceeași informație. Formularul verde și cel sur nu coincidea 100%, fiindcă nu erau completate simultan.

Prin acordul lui Ciobanu documentele cu ștampilele și semnăturile inspectorilor erau trimise în Polonia. Certificatul se expedia exportatorului peste hotare, el ștampila formularul 1, după care TIR-ul se ducea în Belarus, prin Lituania, după care venea confirmarea din partea ANSA. Această schemă nu putea avea sorți de izbândă dacă Alexandru Ciobanu nu oferea o confirmare a veridicității informației autorităților din Belarus. Conversația cu autoritățile din Belarus se făcea exclusiv prin Alexandru Ciobanu. El a monopolizat acea informație, pentru a putea conforma acele certificate care veneau cu marfa din Polonia. Culmea este că el tergiversa eliberarea actelor necesare unor producători cu marfă moldovenească pentru a-i învăța minte și a-i „pune la sciotcik”(a crea bariere pentru a obține bani)”, declară Mihai Negrescu.

Prin această schemă din Polonia erau exportate cantități mari de pere, care nu există în Republica Moldova. Vameșii din Belarus erau puși în gardă de faptul că această marfă nespecifică vine prin Lituania din Moldova. „Ei trimiteau solicitări de confirmare. Atunci intervenea Alexandru Ciobanu care conforma că această marfă provine din Republica Moldova. În pofida faptului că această marfă nici măcar nu a intrat în Republica Moldova și acest lucru poate fi monitorizat prin sistemul ASYCUDA. În plus nu exista o ștampilă aplicată la ieșire din țară de postul vamal”, spune șeful Direcției controlul produselor de uz fitosanitar și fertilizanți de la ANSA.

„Pare că doar inspectorii raionali sunt implicați, dar această schemă nu le putea reuși fără implicarea lui Alexandru Ciobanu, care conforma veridicitatea certificatelor fitosanitare. Atunci când au fost făcute percheziții la inspectorii din raion au fost găsite certificate fitosanitare completate în alb, la Criuleni și Chișinău, dar certificatul pentru această marfă era deja în Belarus și avea conformarea lui Alexandru Ciobanu, fiindcă al doilea formular se completa post-factum”, remarcă Negrescu.

Centrului Național Anticorupție a efectuat un audit la ANSA, în raportul existenței conflictelor de interese Alexandru Ciobanu este pe primul loc, cu calificativul „risc materializat”.De remarcat că el a Alexandru Ciobanu, a fost demis din funcția de director general adjunct ANSA pe 26 august 2015, de către Guvernul Streleț, fiind suspectat de acte de corupție. Totuși în loc să fie suspendată activitatea sa în cadrul ANSA, Ciobanu a fost pus în funcția șeful Direcției Protecția Sănătatea Plantelor.

Acum în cadrul ANSA sunt întreprinse măsuri pentru ca astfel de scheme să fie excluse. Totuși există riscul ca Federația Rusă să impună un nou embargou pentru produsele agroalimentare din Republica Moldova. Inspectorii Rosselhoznadzor au solicitat inspectarea mai multor producători de fructe din Republica Moldova, prezentarea datelor referitor la volumul fructelor recoltate în 2015, precum și exporturilor de produse agroalimentare în Federația Rusă.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal