DOC. Un nou proiect legat de statutul raionului Taraclia. Ar putea deveni „raion etnocultural”

DOC. Un nou proiect legat de statutul raionului Taraclia. Ar putea deveni „raion etnocultural”

Partidul Comuniștilor revine cu o nouă inițiativă pentru a acorda un status special raionului Taraclia. De această dată, regiunea ar urma să poarte denumirea „Raionul etnocultural Taraclia”. Asta după ce anul trecut tot comuniștii propuneau modificarea articolului 11 din legea privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova, care permitea unor raioane atribuirea statutului de „raion național cultural”.

Inițiativa legislativă a fost înregistrată la începutul lunii noiembrie, și este semnată de către un grup de deputați comuniști și ex-comuniști. Inițiativa legislativă prevede o nouă lege cu privire la statutul „etnocultural al raionului Taraclia”.

„Statutul raionului etnocultural Taraclia din Republica Moldova este o formă de atutodeterminare etnoculturală a cetățenilor RM care locuiesc în mod compact pe teritoriul raionului Taraclia, se identifică cu comunitatea etnică a bulgarilor în scopul soluționării de sine-stătătoare a problemelor de menținere a identității, dezvoltare a limbii, educație și cultură națională”, se menționează în proiect.

Publicitate

Totodată, nota informativă a proiectului face referire la o adresare a Consiliului Raional Taraclia din 21 iulie 2015 cu privire la necesitatea adoptării de către Parlament a acestui proiect.

Prevederi

Potrivit inițiativei, „dreptul la statut de raion etnocultural nu este identic cu dreptul la autodeterminare național-teritorială” a raionului Taraclia, iar statutul acestui raion nu poate fi schimbat decât în cadrul unui referendum local.

Totodată, o altă prevedere interesantă se referă la faptul că pe teritoriul raionului ar urma să fie utilizate alături de simbolica de stat a Moldovei și „simboluri proprii ce reflectă tradițiile istorice, culturale, social-economice și alte tradiții ale populației raionului”.

În comunicarea oficială de pe teritoriul raionului ar urma să fie folosite limbile română, bulgară și rusă.

În eventualitatea unei reforme teritorial-administrative a Moldovei, potrivit proiectului, regiunea Taraclia ar urma să își păstreze actualul teritoriu.

Inițiativa legislativă poate fi văzută mai jos:

Amintim că anul trecut parlamentarii au dezbătut aprins un proiect de lege propus de deputații comuniști în frunte cu Vladimir Voronin.

Proiectul venea să modifice legislația pentru a permite acordarea unor raioane statut de „raion național-cultural”. Împotriva proiectului s-au expus atât deputații PLDM cât și cei din PL. Inițiativa a fost însă votată în prima lectură de deputații din PSRM, PD și PCRM.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal