
Directorul general al FMI: Am insomnii din cauza petrolului ieftin
Problemele economice generate de petrolul ieftin în țările producătoare încep să îngrijoreze profund conducerea Fondului Monetar International. Șefa FMI, Christine Lagarde, spune că nu își mai găsește somnul din aceasta cauză.
・
Mai multe țări sunt în pericol de faliment ca urmare a dependenței lor de veniturile obținute din vânzarea petrolului, iar experții Fondului nu văd nici o șansă ca prețul barilului să revină curând la o valoare ridicata, anunță CNN Mone, citat de business.ro.
Criza profundăPetrolul ieftin a dat alarma în majoritatea statelor care au o tradiție în industria petrolieră.
Arabia Saudită a recurs la adoptarea unei politici de austeritate pentru a diminua efectul pe care prețul petrolului îl are asupra bugetului, iar alte state producătoare din zona Golfului Persic se confruntă cu aceeași amenințare.
În același timp, Rusia se pregătește de al doilea an de recesiune provocată de prăbușirea neașteptată a prețului petrolului, iar alte țări, cu un nivel redus al veniturilor, sunt pe punctul de a se prăbuși economic.
Acestea din urma sunt și cele mai alarmante cazuri pe care instituțiile financiare internaționale trebuie să le gestioneze.
„Mă gândesc mult la Nigeria, de exemplu, unde 90% din exporturi și 60% din venituri sunt generate de producția de petrol. Este o țară care se confruntă cu probleme reale", a comentat Christine Lagarde.
Deja autoritățile de la Abuja au întocmit un plan prin care vor să solicite împrumuturi în valoare totala de 9 miliarde de dolari de la Banca Mondiala, Banca Africană de Dezvoltare și alte instituții internaționale.
Azerbaidjan intenționează, de asemenea, să ceara Fondului un împrumut de urgență de 4 miliarde dolari pentru traversarea acestei perioade dificile, iar oficialii FMI s-au deplasat recent la Baku pentru a evalua situația.
Venezuela este un alt stat aflat in prag de colaps financiar, deși autoritățile de la Caracas au reușit să încheie anul trecut o înțelegere cu China privind livrarea de petrol în schimbul ajutoarelor financiare.
„Venezuela este pe punctul de a cădea pe spate, dar nu politic, ci economic, pentru că au cheltuit în mod nesăbuit veniturile obținute anterior din vânzarea petrolului", a comentat și fostul secretar de stat American, Madeleine Albright.
Model economic nouȚările care și-au bazat economia pe producția și exportul de petrol traversează o perioadă critică, în ultimele 18 luni prețul barilului coborând cu 75%, de la 110 dolari la minimul de 27 de dolari atins la mijlocul lunii trecute.
„Faptul că un preț sub 100 de dolari părea de neconceput pentru mulți mi se pare de-a dreptul uimitor", a specificat Mike Lynch, președintele forumului de Cercetare si Strategie Economica si Energetica.
În acest context, reprezentanții Fondului nu văd decât o singură cale de salvare pentru aceste țări: diversificarea și reformarea economiilor.
„Pentru Nigeria este necesar să acționeze prompt pentru schimbarea modelului sau economic și să își realinieze obiectivele la această noua realitate, care ar putea dura mai mult decât cred unii analiști”, a avertizat Lagarde.
Chiar și așa, împrumuturile acordate acestor țări nu lipsesc din rețeta prescrisă de experții instituției.