Valeriu Triboi: Ministerul Economiei propune TVA de 0% pentru biocombustibilii solizi

Valeriu Triboi: Ministerul Economiei propune TVA de 0% pentru biocombustibilii solizi

Ministerul Economiei propune ca TVA-ul pentru biocombustibilii solizi să fie de 0%, față de 20% cât este în prezent. Această inițiativă ar permite dezvoltarea ramurii și sporirea independenței energetice a Republicii Moldova.

Pe 3 februarie 2016 Agenţia pentru Eficienţă Energetică a organizat atelierului de lucru „Perspectivele de dezvoltare a sectorului biocombustibililor solizi în Republica Moldova” unde au fost prezenți mai mulți specialiști din această ramură, precum și oficiali de stat.

„În contextul dependenței Republicii Moldova de circa 90% din sursele energetice de import, când avem un conflict armat în estul țării și în Ucraina, dezvoltarea ramurii biocombustibililor solizi este foarte importantă pentru țara noastră. Astfel, Ministerul Economiei a venit cu propunerea ca pentru tot lanțul valoric, începând de la materia primă, producerea și utilizarea biocombustibililor solizi să fie aplicată cota 0% de TVA. Din păcate în prezent aven o taxă de 20% pentru producerea biocombustibililor solizi, care este un impediment de dezvoltare a acestei ramuri. Ar fi păcat să nu utilizăm deșeurile agricole, din care să fie produși biocombustibili solizi. Încurajăm autoritățile publice locale și cetățeni să-i utilizeze. Astfel, în orice regiune a țării vom putea avea întreprinderi care vor colecta materia primă, vor produce și vor vinde biocombustibilii solizi. De asemeni vor putea fi create noi locuri de muncă și diminuată dependența de importul surselor energetice”, a declarat Valeriu Triboi, viceministru al Economiei.

Publicitate

El ai spune că „La moment nu avem o aprobare din partea Guvernului, dar suntem siguri că în situația în care se află Republica Moldova vom avea o susținere, fiindcă este necesară sporirea securității energetice a țării”, remarcă acesta.

Experții din cadrul Agenției de Eficiență Energetică estimează la 100 milioane de lei piața biocombustibililor solizi din Republica Moldova, iar venitul ratat la buget de doar 10 milioane de lei.

„Din păcate în prezent termenul de biomasă nu are o formulare clară, astfel sunt necesare modificări ale legislației în acest sens. Aplicarea cotei TVA 0% pentru biocombustibilii solizi, ar reduce cu aproximativ 10 milioane lei încasările la bugetul de stat. Pe de altă parte, substituirea combustibililor fosili cu biocombustibili solizi generează economii de 30-50 milioane de lei”, declară Denis Tumuruc, directorul adjunct al Agenției de Eficiență Energetică.

De remarcat că în ciuda faptului să Guvernul a aprobat strategia de dezvoltarea sectorului energiei regenerabile și declară că susține sporirea securității energetice a țării, până în prezent unii combustibili importați au TVA mai mic față de cel aplicat pentru biocombustibilii solizi produși în Republica Moldova. De exemplu pentru gazele naturale este aplicată taxa TVA de 8%, iar biocombustibilii solizi sunt taxați cu 20%.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal