Scrisoare deschisă a producătorilor de bere din Moldova

Scrisoare deschisă a producătorilor de bere din Moldova

Stimate Domnule Prim-ministru! Dorim să atragem atenția Dumneavoastră referitor la o inițiativă recentă de majorare a accizului la bere, făcută publică prin intermediul proiectului Politicii Bugetar-Fiscale 2016, recent lansat pentru discuții publice.

După ce proiectul a fost tăinuit o perioadă îndelungată de timp și prezentat acum pentru discuții urgente, descoperim că acesta presupune o creștere a accizului la bere de mai bine de 2 ori până la o cotă de 5 lei. În mod normal și în conformitate cu Cadrul bugetar fiscal pe termen mediu, acciza urmând să crească raportat la rata inflației, adică cu 10,5% și urmând să constituie 2,38 lei. Anume de această creștere s-au bucurat celelalte tipuri de alcool, cu excepția berii. Nici un fel de calcule sau argumente nu sunt aduse ca explicație, ceea ce ne face să credem că cifra este una arbitrară, iar modul în care ne este impusă este dicriminatoriu și urmărește distrugerea industiei locale de bere.

O cotă a accizului în mărime de 5 lei nu este doar una samovolnică, ci și una periculoasă pentru economie în general. Dacă cineva, din naivitate, consideră că o dublare a acizului la bere va dubla veniturile la buget, - greșește, pentru că efectul va fi exact invers.

Republica Moldova are la moment un consum de bere per cap de locuitor sub media europeană și acesta este în continuă scădere. O dublare a accizului va accelera și mai mult scăderea peiței până la înjumătățirea acestei, iar în paralel, la scăderea acumulărilor nu doar din accize, ci și din contrul altor taxe și impozite.

Toți acești ani berarii și-au dezvoltat afacerile cinstit și pe cont propriu. Nu am solicitat ajutor de la stat, subvenții sau scutiri. Am investit bani privați locali și străini în modernizarea tehnologiilor, creșterea calității și pregătirea personalului. Am fost onești cu statul, plătind taxele și impozitele aferente. Am reușit să construim un sector viabil, dar intervenții subminante de genul accizului de 5 lei sunt în stare să pericliteze sustenabilitatea industriei de bere.

Stimate Domnule Prim-ministru, un sector care doar în ultimii 5 ani a contribuit la buget de circa 2 mlrd lei și care a creat mai mult de 1000 de locuri directe de muncă și peste 2000 de locuri de muncă în secoarele conexe, nu credem că merită un asemenea tratament.

Calculele noastre recente arată, că acceptarea unui acciz ieșit din logica generală va duce iminent spre reconsiderarea afacerilor noastre, iar în perspectiva câtorva ani putem să ne așteptăm la dispariția totală a producției locale de bere.

Beermaster, Bălți, Direcotor General Dumitru Guțu

Bere Unitanc, Cahul, Director General Valeriu Cemîrtan

Cahul Pan, Cahul, Director General Ion Cușpita

Cogîlnic, Cimișlia, director General Anatol Demcenco

Diaconu Prod, Costești, Ialoveni, Director General Alexei Diaconu

Dolce Vea, Puhoi, Anenii Noi, Director General Valeria Spiridon

Efes Moldova, Chișinău, Director General Gokce Yanasmayan

Kellers, Budești, Director General Mihai Leșan

Rivex, Grătiești, Director General Mina Nartea

Publicitate

P.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal