Inga Ionesii: Nu suntem pregătiți pentru exportul de produse animaliere în UE

Inga Ionesii: Nu suntem pregătiți pentru exportul de produse animaliere în UE

Ministerul Economiei  a prezentat realizările și problemele de implementare al DCFTA și prioritățile agendei de implementare a DCFTA pentru anul 2016.

Pentru acest an prioritățile agendei de implementare a DCFTA sunt transpunerea actelor UE în legislaţia naţională pe 27 de domenii, valorificarea acordurilor comerciale, obținerea dreptului de export pe piața europeană a produselor de origine animalieră . „Nivelul de realizare al acţiunilor planificate din Planul Naţional de Acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere RM-UE 2014-2016, pentru titlul V, în perioada 1 septembrie 2014 - decembrie 2015, a fost îndeplinit în proporţie de 56 %. Din 300 de acțiuni care sunt în plan național, 168 sunt implementate. Până în prezent Republica Moldova a preluat 60% din standardele europene. Astfel, 10 mii de standarde europene sunt implementate ca standarde naționale. A fost adoptată Legea achizițiilor publice, noua Lege a Poștei, de asemeni a fost îmbunătățită administrarea vamală”, declară Inga Ionesii, directorul Direcției generale cooperare economică internațională a Ministerului Economiei.

O altă realizare importantă ține de semnarea Acordului privind participarea la Programul pentru Competitivitatea Întreprinderilor şi a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii 2014-2020 (COSME). Astfel, Moldova a devenit prima țară membră a Parteneriatului Estic ce aderă la COSME.

„În 2016 ne propunem să obținem dreptul de export al produselor de origine animalieră. Recent a avut loc o misiune de audit de la DG SANTE, din partea Comisiei Europene, care a evaluat situația din domeniu. Ulterior vor fi elaborate un șir de măsuri pentru a permite exportul produselor animaliere”, afirmă Inga Ionesii.

Ea remarcă faptul că la moment „nu suntem pregătiți să începem exportul de produse animaliere în UE. Așteptăm raportul experților din UE și continuăm să lucrăm pentru preluarea Directivelor europene”, spune aceasta.

În prezent din categoria produselor animaliere, Republica Moldova are dreptul de a exporta ouă de găină și miere.

Ucraina este mai avansată la acest capitol. Astfel, câteva producători de lactate au obținut dreptul de a exporta în țările UE.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.