Ilegalități în construcția benzinăriilor! Cum se încalcă hotărâri de Guvern și se pune viața oamenilor în pericol

Ilegalități în construcția benzinăriilor! Cum se încalcă hotărâri de Guvern și se pune viața oamenilor în pericol

Pe 5 februarie a avut loc o conferință de presă organizată de Centrul Național de Mediu cu tema „Ilegalități în construcția benzinăriilor în municipiul Chișinău”. Reprezentanții organizației au vorbit despre construcțiile ilegale ale stațiilor peco de pe strada Calea Ieșilor 6 în fața la Artima și 11/2 în apropiere de Parcul „Alunelul”, informează Agora.

„Asociațiile de mediu sunt foarte îngrijorate de ceea ce se întâmplă în ultimii ani privind construcțiile benzinăriilor. Sunt tăiați copacii și sunt edificate benzinăriile. Se putea cândva de tolerat, dar numărul lor este foarte mare și impactul asupra mediului la fel. Și este nevoie de a comunica urgent cu autoritățile ca să facă ordine cu acest business. Nu există nici legislație normală care să vorbească despre distanța la care trebuie să fie acestea cosntruite. Iar cea care există dăunează vieții umane. Trebuie benzinării, dar totul trebuie să fie plănuit după o anumită schemă”, a declarat Vladimir Garaba, reprezentant Asociația Obștească „Mișcarea ecologistă urbană”.

...

Publicitate

foto: Pe imagine sunt indicate jumătate din stațiile peco din orașul Chișinău

„În perioada când Streleț a fost ministru a fost micșorată zona de protecție de la 30 de metri la 25 de metri, iar pentru benzinăriile cu gaz lichefiat până la 60 de metri. În prezent se construiește o benzinărie cu mare scandal, într-o zonă de protecție, în apropierea de Artima. A fost o încălcare gravă pentru că a fost eliberat avizul sanitar. Avizul sanitar semnat de domnul Băhnărel. Și se încalcă flagrant hotărârea Guvernului. De asemenea, autorizația a fost semnată de domnul Grozavu, pe 3 mai 2015, și au eliberat fără a fi avizele sanitare și fără expertiza ecologică pe proiectul tehnic”, a precizat Iuliana Cantaragiu, reprezentant Asociația Obștească „Centrul Național de Mediu”.

De asemenea, Cantaragiu a subliniat că protestele oamenilor au reușit să stopeze pentr o perioadă lucrările de construcție.

„Această benzinărie se costruiește în fața clădirii Artima, unde lucrează oameni. Aceștia vor fi nevoiți să inhaleze acest aer și în caz de accident vor avea de suferit. Vizavi sunt blocuri locative. După mai multe proteste, Chirtoacă a semnat o dispoziție de sistare provizorie a construcțiilor până la soluționare. Oamenii, din nou, au început protestele. Pretura Buiucani și Inspectoratul de Poliție trebuiau să asigure ca aceste construcții să aibă loc conform dispozițiilor. Am fost la sectorul de poliție și ei nici nu cunoșteau despre acest lucru. Primăria nu a informat poliția. Acum se află în proces de judecată, compania care construiește această benzinărie a atacat Primăria pentru această decizie. Am văzut decizia judecății din 3 decembrie care spune că anulează această dispoziție proviziorie, motivul este că ei au decopertat un strat de asfalt și este pericolul de surpare a terenului. Ceea ce este un fals pentru cazul de la Artima. Construcțiile au început în decembrie. Anterior, au fost efectuate lucrări pe teritoriul trotuarului. Dacă analizăm site-ul judecătoriei Centru, unde se derulează procesul, nu am găsit nicăieri ca să fie vreo ședință de judecată cu privire la acest caz”, a conchis Iuliana Cantaragiu.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal