Trei reforme din campania Update Moldova, incluse în planul de acțiuni al Guvernului

Trei reforme din campania Update Moldova, incluse în planul de acțiuni al Guvernului

Guvernul a inlcus în Programul de activitate pentru următorii doi ani implementarea reformelor elaborate de experții BRITE și promovate în cadrul campaniei Update Moldova. Este vorba de Amânarea Plăților Vamale, Contul Unic și Dezvoltarea Sistemului de Tarif Vamal Integrat al RM (TARIM).

Programul de activitate al Guvernului pentru anii 2016 - 2018 este structurat pe XVIII domenii, fiecare din acestea conținând pași ce urmează a fi realizați. Documentul, însă, nu prevede termene exacte de implementare a reformelor propuse.

...

Publicitate

Reforma privind amânarea plășilor vamale, elaborat de experții Programului USAID BRITE, propune ca agenții economici autorizați să achite taxele vamale consolidat, o dată în lună. Serviciul Vamal a venit cu inițiativa ca termenul de achitare a dreptului de import să fie prelungit doar cu 10 zile. Proiectul se află în prezent pe masa responsabililor de la Ministerul Finanţelor, care încă nu au un răspuns dacă propunerea va fi sau nu avizată.

Potrivit experţilor, amânarea plăților vamale ar permite reducerea costurilor suplimentare şi a veniturilor ratate de importatori care anual se cifrează la peste 17 milioane de lei. Subiectul a fost discutat în cadrul unei emisiuni realizate de Agora.

O altă reformă promovată de USAID BRITE este cea a Contului Unic. Acest concept presupune generarea unei facturi de către contribuabil din contul său curent, care urmează a fi expediată la Trezoreria de Stat, în paralel efectuând achitarea la buget printr-un singur document de plată. La recepționarea documentului de plată, Ministerul Finanțelor urmează să distribuie suma totală în conturile trezoreriale corespunzătoare. După mai multe discuții, Ministerul Finanțelor a acceptat versiunea abia în noiembrie anul trecut. Cu toate acestea autoritățile preconizează ca în vară acest sistem să fie testat, iar implementarea să fie din 1 ianuarie 2017, întrucât, spun responsabilii de la MinFin implementarea pe parcursul anului current nu ar fi rentabilă.

Reforma Tarifului Vamal Integrat (TARIM) prevede implementarea unui mecanism mai clar și mai eficient la capitolul autorizarea mărfurilor la import / export. Potrivit experților, actualmente procesul de autorizare este unul defectuos.

Update Moldova își propune să promoveze schimbările necesare pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova. Lansată la 7 decembrie 2015, campania vine să scoată în evidență costurile și riscurile activității de business în Moldova, dar și să identifice soluții pentru a le reduce.

Campania de comunicare va scoate în evidență șase reforme, identificate de sectorul privat ca fiind prioritare pentru îmbunătățirea climatului de afaceri al Moldovei. Numele campaniei reflectă starea majorității sistemelor de reglementare a activităților sectorului privat din Moldova, care este una învechită, o serie de actualizări fiind necesare atât pentru a se alinia standardelor din UE și altor economii dezvoltate, cât și pentru a facilita progresul economic al țării.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal