Serghei Cebotari: „Trebuie să întreprindem toate măsurile pentru restabilirea încrederii totale faţă de sistemul bancar”

Serghei Cebotari: „Trebuie să întreprindem toate măsurile pentru restabilirea încrederii totale faţă de sistemul bancar”

„Este foarte importantă restabilirea încrederii totale faţă de sistemul bancar în ansamblu şi faţă de fiecare bancă în parte. Iar pentru aceasta trebuie, inclusiv, să fie asigurat un control riguros asupra respectării tuturor principiilor guvernării corporative a băncilor, care cuprinde mai mulţi factori: managementul, profesionalismul, acţionarii, etc. Doar astfel ne vom putea mişca înainte,” a declarat într-un interviu pentru ziarul „Logos-Press”, Preşedintele Comitetului de Conducere al Moldova Agroindbank, Serghei Cebotari.

Bancherul a menţionat că Moldova Agroindbank şi echipa pe care o conduce are capacităţi profesionale suficiente, poate aprecia corect situaţia de pe piaţa bancară şi să întreprindă totul pentru ca MAIB să se dezvolte stabil în continuare. „Avînd asemenea resurse importante precum siguranţa şi încrederea înaltă din partea numeroşilor noştri clienţi pe care îi respectăm şi la care ţinem, Moldova Agroindbank va fi şi în continuare cea mai performantă bancă de pe piaţă. Acesta este mesajul meu princial către clienţi şi societate”, a declarat Serghei Cebotari.

Referindu-se la comentariile unor experţi despre situaţia de pe piaţa bancară din Moldova, Cebotari a salutat importanţa acestor discuţii publice, or, clienţii şi societatea trebuie să cunoască ce se întîmplă în sistemul bancar. În acelaşi timp, el a insistat că aceste aprecieri şi declaraţii trebuie să fie bazate pe analize profesionale temeinice a situaţiilor în fiecare caz în parte şi în fiecare bancă în parte.

Publicitate

Astfel, în contextul calităţii portofoliilor de credite ale băncilor, Preşedintele MAIB a menţionat că acest subiect trebuie tratat indispensabil de situaţia economică din ţară în întregime.

„Situaţia economică generală din Moldova afectează activitatea creditară pe sistem şi creează probleme pentru agenţi economici, iar riscul neachitării creditelor în termenele şi volumul stabilit creşte. Atît pe sistem în general, cît şi la MAIB există asemenea credite. Comparînd situaţiile de la începutul şi sfîrşitul anului 2015, vedem anumite schimbări în portofoliul de credite. Există credite recalificate în categoria creditelor neperformante, acestea se negociază, se prolonghează, se modifică graficul de achitare a lor, iar toate acestea, bineînţeles, afectează calitatea portofoliului de credite, deoarece se produce reclasificarea lor dintr-o categorie în alta, mai inferioară. Acestea sînt nişte procese absolut explicabile. Însă aceasta în niciun caz nu înseamnă că situaţia iese de sub control”, a spus Serghei Cebotari. El a explicat că marea majoritate a acestor credite, la MAIB, sînt în termen şi se achită conform graficului.

Potrivit spuselor sale, în condiţiile actuale pentru bănci sînt foarte importante fondurile de risc, care să le ajute să reziste în condiţiile recesiunii, iar drept bază pentru crearea acestor rezerve serveşte profitul obţinut din activitate.

„Vă spun cu toată certitudinea că Moldova Agroindbank are aceste rezerve! Fiind bancă de sistem, cu cel mai mare profit şi cele mai mari cote la credite şi depozite, MAIB are un rol decisiv în menţinerea şi consolidarea siguranţei şi stabilităţii sistemului bancar din ţară. Responsabilitatea pentru clienţi este cel mai mare angajament şi cel mai mare stimulent pentru noi”, a conchis Serghei Cebotari, Preşedintele BC „Moldova Agroindbank” SA.

Citiţi interviul integral pe www.maib.md.

P.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal