Previziuni Stratfor pentru 2025: Romania și Polonia vor redesena granițele Rusiei

Previziuni Stratfor pentru 2025: Romania și Polonia vor redesena granițele Rusiei

Prognoza următorului deceniu emisa de Stratfor zugrăvește un peisaj geopolitic și economic profund modificat față de cel din ziua de azi. Raportul publicat de agenția de "global intelligence" arată că marile puteri de până acum se vor retrage într-un con de umbra, scrie business24.ro.

Războaiele, schimbările politice și declinul economic vor reconfigura hărțile de putere pe întreg globul, iar Romania va profita de ocazie și își va recupera teritoriile pierdute de-a lungul timpului în fața rușilor, conform raportului.

Rusia nu va supraviețui

Publicitate

Rusia, așa cum o cunoaștem acum, va înceta să mai existe până în 2025. Încercările Moscovei de a-și asigura securitatea economica vor determina creșterea agresivității Rusiei în regiune.În cele din urma, pretențiile teritoriale asupra unor zone tampon, încercarea de a atrage de partea sa, chiar și cu forța, state din fosta Uniune Sovietica vor stârni temeri în rândul vecinilor săi.

În final, costurile masive cu înarmarea, declinul prețului petrolului și presiunea internă vor dezmembra actuala Federație Rusă, dând naștere unor regiuni semi-autonome."Ne așteptăm ca autoritatea Moscovei să slăbească substanțial, ducând spre fragmentarea formala și informală a Rusiei. Este improbabil ca Federația Rusă să supraviețuiască în această formă", arată raportul Stratfor.

De pe urma acestei destrămări a Rusiei vor beneficia statele din Europa de Est: România, Polonia și Ungaria, care vor reuși să recupereze diverse teritorii confiscate de Moscova de-a lungul timpului.

Polonia și România, liderii alianței anti-Rusia

Polonia se va impune în final ca lider economic, politic și militar al regiunii de sud-est din Europa, beneficiind de potențialul sau.

În prima parte a următorilor 10 ani, Varșovia va coopera îndeaproape cu Bucureștiul în cadrul unei alianțe împotriva Rusiei, susținută și de Statele Unite.

Cele doua țări europene vor fi cele care vor da tonul remodelării zonelor de influență ale Rusiei și recuperării teritoriilor ocupate în perioada sovietică, mai arată analiza Stratfor.O Europă suferindă

Problemele demografice și comunitare din cadrul UE vor fi piedicile care vor atârna cel mai greu în balanța proiectului politic european.

Liderii statelor membre vor înfrunta o presiune mai mare din partea populației locale pentru a pune în aplicare măsuri cu caracter național.

"Principala tendință politică se va îndepărta de soluțiile multinaționale către un naționalism mai mare impus de forțele divergente economice, sociale și culturale de pe continent", avertizează analiștii Stratfor.

Aceștia cred ca UE nu va reveni la nivelul de creștere economică atins înainte de instalarea crizei din 2009.

Uniunea va continua să existe, dar în interiorul ei se vor vedea tabere diverse, iar proiectul politic UE va fi ținut în viață doar prin tratate bilaterale sau multilaterale izolate.Națiunile europene sunt așteptate să revină la masuri protecționiste pentru economiile locale și să insiste tot mai mult asupra securității granițelor proprii.

Turcia, lider in Orientul MijlociuConflictul din Siria nu va lăsa nici o alta varianta pentru Ankara decât aceea de a se implica direct în rezolvarea turbulentelor care au destabilizat zona din sudul granițelor sale.

În cele din urmă, Turcia va intra în competiție directă cu Iranul pentru obținerea titlului de lider politic și economic în regiune și, cu susținerea Statelor Unite, are mari șanse de a se impune."Indiferent de reținerile de acum, Turcia nu va suporta ani în șir de haos la granițele sale și nici nu se întrevede alt stat care să preia această povară", comentează analiștii Stratfor.

China iese din ritmNoua normalitate din China va impune reducerea ritmului de creștere economică cu care gigantul Asiei ne-a obișnuit în ultimele decenii.

Perioadei de creștere economica moderată îi va urma una în care economia Chinei va descrește la un nivel destul de scăzut.

"China va continua să reprezinte o forță majoră din punct de vedere economic, dar nu va mai reprezenta motorul care alimentează creșterea economică globală", dezvăluie prognoza agenției Stratfor.

Poziția militară a Chinei în regiune va fi contestată de Japonia, dar Beijingul va pierde și poziția de putere economică la nivel global în fata unei alianțe de 16 state din Asia de Sud-Est, Africa de Est și America Latină.

Americanii fac pasul înapoi

Învățând din greșelile trecutului, Washigntonul va opta pentru o poziție cât mai discretă din punct de vedere al implicării sale militare la nivel global.

"Va avea de înfruntat amenințări majore din punct de vedere strategic, dar nu va mai lua inițiativa de a răspunde din prima acestora, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani", cred strategii implicați în realizarea raportului.

Cu toate acestea, nimic nu va clinti SUA din poziția de lider economic, politic și militar al lumii.

Jihadiști izolați

În următorii cinci ani, analiștii Stratfor se așteaptă ca cele doua mari războaie derulate de Statele Unite în Orientul Mijlociu să ia sfârșit.

Grupările jihadiste își vor continua seria de atacuri teroriste, provocând pagube importante și panică, dar militanții acestora vor reprezenta o mișcare izolată la doar câteva zone din Orientul Mijlociu.

Germania, fără atuuri

Cu o Europă care este de așteptat să traseze bariere economice și politice de-a lungul și de-a latul diverselor zone din interiorul UE, puterea Berlinului în regiune se apropie de final.

Dependența de un model economic axat pe export și ostatică a sentimentului de bunăstare economică și a mediului competitiv de afaceri, Germania va avea de înfruntat destule provocări în următorii 10 ani.

Exporturile contează în procent de 50% din PIB al Germaniei de acum, jumătate din vânzări fiind directionate spre piețele din interiorul UE.

Impunerea unor măsuri protecționiste în diverse colțuri ale blocului celor 28 de națiuni este în măsură să genereze un declin al economiei germane și o reducere importantă a influenței Berlinului în regiune.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal