Grupul bancar Veneto Banca își propune vânzarea activelor din Europa de Est, din cauza pierderilor financiare acumulate în anii precedenți. Astfel, vor fi scoase la vânzare activitățile din R. Moldova, România, Albania și Croația, potrivit publicației italiene Corriere del Veneto.
Grupul bancar Veneto Banca scoate la vânzare activitățile din Europa de Est pentru a schimba situația care s-a creat, a declarat Președintele Veneto Banca Pierluigi Bolla și Administratorul delegat Cristiano Carrus. Ei anunță că își propun „abandonarea părții majore a activităților din Europa de Est, pentru a se concentra pe activitatea de pe teritoriul italian. Luăm o pauză de 2-3 luni pentru a lua o decizie, dar lucrurile nu stau tocmai bine. Nu putem risca cu activele care pot fi salvate și nu putem salva ceea ce nu poate fi scos din impas. De fapt nu ne putem permite acest lucru”. Va trebui să căutăm cumpărători pentru activitățile din România, Moldova, Albania și Croația, care au acumulat pierderi nete de 43 milioane de euro (în afară de Veneto Ireland Financial Services, care a raportat în primele nouă luni din 2015 un profit net de 45 milioane de euro)”, remarcă reprezentanții conducerii grupului bancar, în ajunul adunării acționarilor din 27 ianuarie 2015.
În România Veneto Banca are 22 de subdiviziuni cu 302 angajați și pierderi de 23 milioane de euro în 2014. Veneto Banka din Croația are 8 filiale cu 116 angajați și pierderi de 5 milioane de euro, în primele nouă luni ale anului trecut, cu credite neperformante de 27% din portofoliu. În Albania Veneto Banca Sha are 129 de angajați și pierderi nete de 778 mii euro la 30 septembrie 2015, cu credite neperformante de 19,5%.
În Republica Moldova Veneto Banca este unic acționar la Eximbank, care a fost achiziționată în 2005 de omul de afaceri Boris Birștein. Banca are 364 de angajați și 31 de subdiviziuni ale băncii, conform datelor din decembrie 2015. La finele anului trecut banca a raportat un profit de 51,43 milioane lei, însă în 2014 anunța pierderi de 217,8 milioane de lei.
De fapt, grupul bancar italian se confruntă cu mari dificultăți financiare, acumulând pierderi de aproape 2 miliarde de euro în ultimii trei ani. În presa italiană se admite faptul ca Veneto Banca ar putea să intre în faliment, dacă acționarii și conducerea nu vor face față acestor creanțe.
Vezi și aceste știri

Ministerul Afacerilor Externe din România califică drept „nefondată și motivată politic” decizia CMC prin care a respins solicitarea Radio Chișinău

Din Moldova spre Ucraina a pornit a doua tranșă cu ajutor umanitar în valoare de 67,5 milioane de lei
