Două liceene din Ungheni au inventat spray-ul care șterge scrisul de pe tablă

Două liceene din Ungheni au inventat spray-ul care șterge scrisul de pe tablă

Diana Țăruș și Cristina Bulancea - două liceene din Ungheni, au reușit să convingă jurații unui concurs de antreprenoriat pentru tineri, că invenția lor este sustenabilă și merită o finanțare inițială de 500$. Tinerele au inventat un spray revoluționar, marca Healthy Spray, pe bază de mentă și lămâie, care urmează să neutralizeze orice urmă de cretă de pe tăblile din sălile de clasă, scrie Ea.md

Invenția lor vine nu doar să combată problemele respitatorii din cauza cărora suferă tot mai mulți elevi și profesori din Moldova, ci și să sporească capacitatea de asimilare a informațiilor. În scurt timp, ideea fetelor urmează a fi patentată, iar în luna aprilie le așteaptă o competiție importantă în SUA. Își doresc ca invenția lor să fie apreciată nu doar în Moldova, ci și în multe alte țări în curs de dezvoltare, acolo unde tăblile digitale rămân a fi o idee proiectată doar pe hârtie.

„Majoritatea elevilor și profesorilor din Moldova suferă de amigdalită cronică, astm bronșic, bronșită cronică și, de asemenea, au sept nazal. Astfel, fiind membre ale Cercului de Chimie „Indigofera” din Ungheni, coordonat de Alina Buga, doctor în chimie și profesoara noastră, ne-am propus să realizăm un produs inovativ, care ar șterge eficient urmele de cretă de pe tablă, dar și ar stimula capacitățile cognitive ale elevilor la ore. Menta și lămâia au proprietăți uluitoare, care conferă o stare de bine generală și sporesc capacitatea elevilor de a învăța la lecții”, mărturisește Diana.

Publicitate

„După multe discuții și experimente am găsit soluția. Am întâlnit diferite dificultăți, de regulă, cum i se întâmplă fiecărei persoane, dar am trecut peste, găsind cheia succesului. Profesorii și elevii au salutat ideea noastră inovativă și au fost foarte surprinși de efectele acesteia pe tabla de scris. Dacă înainte se tot întrebau cine să șteargă tabla, acum nu mai este aceasta problemă, fiecare are plăcerea de a șterge tabla cu o asemenea soluție”, povestește Cristina.

Healthy Spray are scopul de a absoarbe eficient urmele de cretă de pe tablă, de a conferi un aspect lucios tablei, de a reduce praful de cretă din auditoriu și de a stimula performanțele intelectuale ale elevilor.

Acum fetele se pregătesc să participe la etapa finală a concursului Diamond Challenge, care va avea loc la Universitatea din Delaware, SUA, în aprilie.

Mai multe detalii despre invenția celor două liceene și planurile de viitor citiți pe Ea.md.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal