Dezvăluire: În mai puțin de două luni, din Polonia în Belarus au plecat circa 800 de TIR-uri cu mere și pere „moldovenizate”!

Dezvăluire: În mai puțin de două luni, din Polonia în Belarus au plecat circa 800 de TIR-uri cu mere și pere „moldovenizate”!

În ultimele două luni, printr-o schemă ilegală în care sunt implicați funcționari din cadrul ANSA, au fost exportate aproximativ 750-800 de TIR-uri (!) cu mere și pere din Polonia, care figurau în acte ca marfă moldovenească. Dacă această cantitate ar fi fost exportată de producătorii moldoveni, atunci stocurile de mere și pere destinate comercializării pe piețele externe, erau epuizate în luna ianuarie a anului curent.

Pe 27 ianuarie șeful Direcției Protecția și Sănătatea Plantelor, Alexandru Ciobanu, a fost reținut de CNA, ulterior el a fost plasat în arest la domiciliu, fiind bănuit de implicarea într-o schemă prin care fructele poloneze primeau certificate fitosanitare moldovenești, pentru a fi exportate în Belarus.

Acesta a declarat că nu va contesta decizia de arest la domiciliu și va colabora cu organele de anchetă. Totuși el consideră că a fost calomniat, iar alte persoane din cadrul Agenției Naționale Pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) încearcă să-l facă vinovat de o schemă prin care merele și perele poloneze primeau certificate fitosanitare moldovenești.

Publicitate

Certificate eliberate ulterior arestului

Pe de altă parte, Mihai Negrescu șeful Direcției controlul produselor de uz fitosanitar și fertilizanți de la ANSA spune că doar Alexandru Ciobanu putea confirma autoritățiilor vamale beloruse autenticitatea certificatelor fitosanitare emise. În caz contrar, marfa nu putea ajunge în Belarus, pentru a fi comercializată sau reexportată.Interesant este faptul că recent au apărut certificate fitosanitare cu mere și pere „moldovenizate”, în care figurează o dată ulterioară reținerii lui Alexandru Ciobanu. Nu este clar dacă această marfă a ajuns sau nu în Belarus.

...

...

„După arestul lui Alexandru Ciobanu am instituit un control riguros asupra certificatelor fitosanitare eliberate. Astfel, este verificată minuțios chiar și marfa care provine din Republica Moldova. În prezent produsele din alte țări, care au primit certificate fitosanitare moldovenești nu primesc confirmare de la ANSA”, a declarat Mihai Negrescu pentru AGORA.

El mai spune că prin această schemă ilegală, au fost eliberate „aproximativ 750-800 de certificate fitosanitare pentru mere și pere din Polonia, în perioada decembrie 2015 - începutul lunii ianuarie 2016. Acum sunt analizate datele pentru toată luna ianuarie și nu este exclus ca această cifră să crească”, remarcă șeful Direcției controlul produselor de uz fitosanitar și fertilizanți.

Prețul unui certificat - 1000 de euro

Astfel, în mai puțin de două luni, întreprinderile poloneze au exportat în Belarus circa 800 de TIR-uri, cu acte în care figurau ca produse moldovenești. Volumul mărfii exportate prin această schemă este echivalent cu circa 15 mii tone de mere și pere, având în vedere că într-un TIR erau transportate 19 tone de fructe.

În total, funcționarii ANSA ar fi primit aproximativ un milion de euro pentru aceste servicii, având în vedere că pentru eliberarea unui certificat fitosanitar se ofereau mită de circa 1000 - 1100 de euro. Această cifră a fost confirmată de mai mulți producători de fructe.

De remarcat că dacă producătorii moldoveni ar fi exportat cele 800 de TIR-uri de fructe, atunci în luna ianuarie a acestui an, erau epuizate toate stocurile de mere și pere destinate comercializării pe piețele externe.

La finele lunii ianuarie membrii asociației Moldova-Fruct aveau în depozite aproximativ 50 mii de tone de mere. Circa 20-30 de mii de tone sunt destinate consumului intern. Astfel, urmează a fi exportate circa 20 de mii de tone de mere. Moldova-Fruct este cea mai mare asociație a producătorilor de mere din Republica Moldova.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal