
Hackerii ruși au reușit să majoreze cu 15% cursul de schimb al rublei
Fluctuația semnificativă a rublei din ianuarie 2015 a fost provocată de hackerii din Federația Rusă. Aceștia au reușit să spargă sistemul de operare al Energobank, cu ajutorul unui virus. Atacul cibernetic a adus daune de milioane de ruble, afirmă experții de la Group-IB, potrivit rbc.ru.
・
Experții de la compania Group-IB au aflat că hackerii din Federația Rusă au reușit să spargă sistemul de securitate al unei bănci regionale, iar cu ajutorul unui virus au majorat cu peste 15% cursul de schimb al rublei.
În atacul cibernetic a fost utilizat virusul Corkow Trojan care a reușit să controleze de la distanță sistemul operațional al băncii. Acest virus se actualizează continuu pentru a nu fi detectat de sistemele de securitate. Virusul a infectat 250 de mii de calculatoare din toată lumea și a pătruns în sistemele operaționale a peste 100 de instituții financiare. Programele antivirus nu sunt în stare să lupte efectiv cu această amenințare consideră experții Group-IB.
În toate băncile unde a fost detectat virusul Corkow Trojan, programul antivirus funcționa corect. Totodată acest virus poate rămâne neobservat timp de până la 6 luni.
În rezultatul atacului cibernetic au fost efectuate operațiuni de peste 500 milioane de dolari, la un curs de schimb care nu corespundea situației de pe piața valutară. Astfel, au fost cumpărați dolari la un curs 59,056 ruble, iar peste 51 secunde au fost vânduți cu 62,34 ruble, menționează experții.
Ulterior hackerii au reușit să obțină o volatilitate semnificativă a rublei față de dolar, ceea ce le-a permis să cumpere dolari cu 55 ruble și să le vândă cu 62, în timp ce traderii efectuau operațiuni în diapazonul 60-62 ruble pentru un dolar.
Energobank a declarat că acțiunile hackerilor au adus daune de 244 milioane de ruble. Totuși până în prezent nu au fost găsite probe care ar demonstra că infractorii cibernetici au obținut beneficii în urma acestor acțiuni.
De remarcat că Banca Centrală a Federației Ruse nu a stabilit existența unor manipulări pe piața valutară, în perioada menționată. Unii experți totuși consideră că în acest caz este vorba de o eroare a operatorului băncii.