SIS: Mai multe instituţii de stat au fost ţinta unor atacuri cibernetice din exterior

SIS: Mai multe instituţii de stat au fost ţinta unor atacuri cibernetice din exterior

În perioada anului 2015, Serviciul de Informaţii şi Securitate a identificat şi contracarat pe segmentul de asigurare a securităţii cibernetice 27 tentative de penetrare sau perturbare a funcţionalităţii sistemelor informatice de stat. Există o creștere a atacurilor cibernetice de circa 30%, raportată la numărul acestora pe parcursul anului 2014, informează Agora.

„Analiza locaţiei agresorilor şi instrumentelor utilizate scoate în evidenţă că atacuri de acest gen se realizează în mare parte din exteriorul ţării, iar în calitate de instrumentar sunt utilizate programe maliţioase, care sunt plasate în reţelele de stat prin intermediul paginilor web infectate, reţelelor de socializare, e-mail-urilor şi diverselor aplicaţii IT, cu scopul perturbării funcţionării tehnicii de calcul, colectării ilicite a datelor de interes guvernamental şi despre politicile statale de prospectivă”, se menționează într-un comunicat remis de SIS.

Potrivit acestora, încercarea infectării din exteriorul ţării a reţelelor de calculatoare din cadrul a 12 instituţii de stat prin intermediul malware-lui „CTB-Locker” parvenit pe adresele de e-mail ale angajaţilor pe parcursul anului 2015.

Publicitate

De asemenea, în perioada de referinţă a fost înregistrată o creştere a tentativelor de atacuri cibernetice tip DoS (Denial-of-service), DDoS (Distributed Denial of Service), precum şi un nou tip - DrDoS (Distributed Reflection Denial of Service).

Evaluările de perspectivă plasează riscurile cibernetice în topul riscurilor de securitate, urmare a evoluţiei tehnologiilor IT, dar şi a schimbării de paradigmă în confruntările intereselor dintre state - utilizarea elementelor de „război hibrid”, unde propaganda (ca element de „soft-power”) şi atacul cibernetic (ca procedeu de a colecta informaţii şi a perturba activitatea unor instituţii, întreprinderi etc.), capătă rol primordial.

Serviciul avertizează autorităţile de stat asupra existenţei riscurilor cibernetice şi solicită respectarea practicilor generale de securitate informatică: actualizarea regulată a programelor anti-virus, aplicarea măsurilor anti-phishing, utilizarea în corespondenţă doar a serviciilor de poştă electronică departamentală şi guvernamental din cadrul Sistemului de telecomunicaţii al autorităţilor publice centrale etc.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal