Johannes Hahn: Autorităţile de la Chişinău trebuie să implementeze ferm reformele economice şi structurale

Johannes Hahn: Autorităţile de la Chişinău trebuie să implementeze ferm reformele economice şi structurale

Comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn a încurajat autorităţile de la Chişinău să acţioneze cu fermitate în vederea implementării reformelor economice şi structurale, în particular, în domeniul justiţiei, combaterii corupţiei, consolidării sectorului financiar-bancar. Susținerea vine în urma unei întrevederi cu viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe şi integrării europene Andrei Galbur care a avut loc luni la Bruxelles, transmite Agora. 

Comisarul Hahn a confirmat elaborarea unei Foi de Parcurs cu termeni de executare pentru reformarea sectorului bancar, sistemului judecătoresc și a procuraturii.

Părțile au ajuns la o înțelegere privind vizita unei delegaţii de înalt nivel a Comisiei Europene care va ajuta la organizarea unui Consiliu de Asociere în mijlocul lunii martie. Ambii oficiali au împărtăşit viziunea că reuniunea Consiliului de Asociere va constitui un element de evaluare obiectivă a rezultatelor înregistrate şi o platformă pentru stabilirea în comun a priorităţilor pentru perioada imediat următoare.

Publicitate

Potrivit comisarului european, Republica Moldova și Uniunea Europeană trebuie să se concentreze pe implementarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător pentru a îmbunătăți condițiile de viață a populației. Fondul Monetar European în viitorul apropiat va veni în Chișinău pentru a face evaluări necesare. Deoarece un raport pozitiv din partea FMI va favoriza reluarea finanțării suspendate anterior, s-a arătat convins Johannes Hahn.

De asemenea, oficialul moldovean i-a înmânat comisarului european o scrisoare din partea prim-ministrului Pavel Filip adresată Preşedintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker în care se relatează despre paşii ce urmează să fie efectuaţi de către guvernul moldovenesc în vederea promovării reformelor necesare şi redresării situaţiei social-economice din ţară. „Cetățenii Republicii Moldova merită să se bucure de o situație politică stabilă care va contribui la dezvoltarea stabilă a țării”, a declarat Johannes Hahn.

La rândul său, Andrei Galbur a dat asigurări că noul guvern este hotărât să lichideze restanţele la realizarea Planului naţional de acţiuni privind implementarea Acordului de Asociere până la reuniunea Consiliului de Asociere.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal