Autoritățile marocane și-au propus reducerea dependenței totale de combustibilii fosili. În acest scop a început construcția unor parcuri fotovoltaice imense, care vor înlocui sursele tradiționale de energie, scrie corriere.it.
Autoritățile marocane au terminat construcția unui parc fotovoltaic care devine cel mai mare din lume. Mega centrala Noor 1 a fost construită în deșertul Sahara. Potrivit datelor Ministerului Energiei din Maroc, costul acestui proiect este de 653 milioane de dolari, iar capacitatea totală este de 160 MW.
Aceasta este prima fază a proiectului, care prevede instalarea unor capacități de 580 de MW până în 2020. În paralel cu parcul fotovoltaic din Ouarzazate, Agenția marocană a energiei solare a inițiat proiectul de la Masen, care prevede instalarea unor capacități de 400 MW, unde va fi combinată tehnologia termodinamică și cea fotovoltaică. Planul ambițios al autorităților marocane, inițiat în 2009, este ca proiectul Noor, să posede o capacitate de 2000 MW, până în 2020. Odată ce acest proiect va fi finisat, suprafața ocupată de el va fi similară cu cea a capitalei Marocului.
Autoritățile marocane și-au propus ca până în 2030, circa 52% din necesitățile de energie electrică a țării să provină din surse regenerabile. Astfel, Marocul va reduce factura pentru energia electrică produsă cu 9,9 miliarde de dolari pe an. În acest mod se dorește reducerea dependenței energetice, având în vedere că țara depinde în totalitate de importul combustibililor fosili. Circa 96% din sursele energetice provin din exterior, pentru ele se cheltuiesc circa 8 miliarde de dolari pe an.
Vezi și aceste știri

Ministerul Afacerilor Externe din România califică drept „nefondată și motivată politic” decizia CMC prin care a respins solicitarea Radio Chișinău

Din Moldova spre Ucraina a pornit a doua tranșă cu ajutor umanitar în valoare de 67,5 milioane de lei
