Businessul pierde prea mulți bani și timp pentru a obține autorizații de import/export a mărfurilor

Businessul pierde prea mulți bani și timp pentru a obține autorizații de import/export a mărfurilor


Crearea versiunii actualizate şi obligatorii a Tarifului Vamal Integrat al Republicii Moldova (TARIM) ar contribui la reducerea semnificativă a timpului pierdut și a costurilor pe care agenții economici le suportă în procesul de autorizare a importului/exportului. Simplificarea sistemului de autorizare la import/export este prevăzută de o reformă promovată în cadrul campaniei Update Moldova.

 În prezent, în Republica Moldova, sunt aproximativ 12 instituții - ministere, agenții, comisii interdepartamentale - care eliberează acte permisive. Acestea nu colaborează între ele, iar de multe ori lucrul este dublat. Un agent economic este obligat să obțină câteva acte permisive pentru o singură categorie de mărfuri. Nici una din cele 12 instituții nu dispune de o listă clară și exhaustivă de acte permisive pe care trebuie să le obțină un agent economic. În unele cazuri businessului îi este greu să înțeleagă dacă o marfă se supune autorizării, sau dacă autorizaţiile moldoveneşti sunt obligatorii pentru instituțiile peste hotare.

Reforma TARIM, promovată de Update Moldova îşi propune urgentarea activității grupului de lucru creat prin Dispoziţia Guvernului nr 45-d din 28.04.2015 şi aprobarea listei exhaustive a mărfurilor supuse autorizării şi a actelor permisive.

„Serviciul Vamal al Republicii Moldova îşi doreşte transparenţă în sistemul de autorizare a importului/exportului pentru a uşura atât activitatea oamenilor de afaceri, cât şi a funcţionarilor publici. În cadrul Grupului de lucru, Serviciului Vamal este responsabil de coordonarea activității instituţiilor partenere pentru a asigura facilitarea comerţului internaţional prin optimizarea procesului de autorizare”, a declarat Vadim Muntean, șef adjunct al Departamentului venituri și control vamal.  

În rezultat, prin versiunea actualizată a TARIM, agenții economici vor avea acces la o informație sistematizată, iar dublările nejustificate de acte permisive vor fi înlăturate și se vor reduce costurile operaționale. Baza de data va fi accesibilă gratuit online.

Campania Update Moldova este organizată cu suportul financiar al programului Agenției SUA pentru Dezvoltarea Internațională USAID „Comerț, Investiții și Reglementarea Activității de Întreprinzător” (BRITE). Campania este adresată atât sectorului privat, cât și părților interesate din cadrul guvernului cu scopul de a încuraja colaborarea acestora să identifice soluțiile reciproc avantajoase, care vor contribui, totodată, la consolidarea dezvoltării economice a țării. Partenerii media ai campaniei de comunicare sunt posturile de televiziune TV7, RealitateaTV și MBC, portalurile de știri Agora și Newsmaker și agenția de știri Infotag. Pagina web www.updatemoldova.md, va oferi informații detaliate despre fiecare dintre reforme și despre etapele de implementare ale acestora.  

Tariful Vamal Integrat al Republicii Moldova (TARIM)

În prezent

Prea multe acte permisive pentru import/export:


 • Pentru o categorie de marfă pot fi solicitate 2, 3 sau chiar 4 documente permisive.

Ex. Conserva de pește trebuie sa aibă analizele de laborator pentru Serviciul Sanitar Veterinar, Centrul Național de Sănătate Publică, Moldstandard, Conservstandard. Toate analizele sunt realizate într-un singur laborator, iar rezultatele imprimate pentru patru instituții destinatare.

 • Agentul economic pierde timp și bani pentru plata actelor permisive, a analizelor de laborator repetitive, dar și pe mostrele supuse probelor. Deoarece recoltarea mostrelor se face de către fiecare instituție separate, câte 7 mostre de fiecare tip de marfă. Astfel un palet de marfă importată dintr-un lot de mărfuri poate fi consumat pentru analize de laborator.

 • Exista multe categorii de acte permisive naționale, care sunt necesare doar în Moldova. Entitățile de peste hotare nu solicită și nu recunosc actele permisive eliberate de către unele dintre instituțiile din Republica Moldova. Agentul economic, pierde timp și bani pentru a obține acte permisive pe care ulterior nu le utilizează.

 • Puține instituții care eliberează acte permisive dispun de o listă exhaustivă de acte permisive. În special, Serviciul Vamal, instituția care în ultimă instanță acordă liberul de vamă, nu deține o listă completă de permise pe care ar trebui să le solicite. Serviciul Vamal este interesat în elaborarea unei baze de date unice, exhaustive și obligatorii, pentru a facilita procesul de vămuire și a asigura transparență atât pentru agenții economici, cât și pentru colaboratorii vamali. Această bază de date se numeşte TARIM — Tariful Vamal Integrat al Republicii Moldova.


Prea multe instituții ce eliberează acte permisive


Aproximativ 12 instituții, ministere, agenții, comisii interdepartamentale eliberează acte permisive. Acestea nu colaborează între ele, iar lucrul este uneori dublat.


Prea multe categorii de mărfuri au nevoie de acte permisive


 • Listele de control trebuie să fie conforme standardelor UE sau Convențiilor internaționale

 • Listele conțin mărfuri ce nu ar trebui supuse certificării

 • Statul controlează excesiv importurile/exporturile

Prin reformă

Se va obține o bază de date — TARIM, care poate fi  accesată electronic, gratuit și informează corect agentul economic prin:


 • Lista exactă a mărfurilor supuse controlului

 • Lista exactă a actelor permisive pentru categorii de mărfuri

 • Lista exactă a organelor de control


Reducerea numărului de acte permisive, a listelor de control și a instituțiilor ce eliberează permise.

În rezultat

Statul:


 • Clarificarea relațiilor dinte stat și business

 • Reducerea riscului corupțional

 • Asigurarea transparenței


Agenții economici:


 • Simplificarea procedurii de declarare vamală, prin obținerea tuturor informațiilor despre marfa supusă importului/exportului (codul mărfii, descriere, lista de acte permisive  (conform bazei legale de eliberare a documentelor), lista instituțiilor ce eliberează acte permisive, impozite)

 • Reducerea timpului și costurilor (mai puține acte permisive pentru cu taxe de eliberare — mai puține deplasări la instituțiile de stat)

 • Sistemul IT al SV verifică declarația vamală și dacă identifică actele permisive, sau lipsa lor, în cazul în care ele nu sunt obligatorii, va putea valida declarația imediat, fără necesitatea intervenției umane (a colaboratorului vamal) pentru a verifica, aproba etc.  

Impact  

 • Se reduce timpul de obținere a autorizațiilor, permiselor etc., a vămuirii și trecerii peste frontieră vamală

 • Se reduc costurile pentru a efectua operațiuni de import/export

 • Se reduce numărul de acte permisive

 • Se ridică poziția Moldovei în clasamentul Doing Business

 • Sporește atractivitatea investițională a RM

Sprijină redacția Agora cu doar 48 de lei pe lună, iar noi te răsplătim cu un cadou dulce de la From the Heart Shop.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Angajații transferați în alte funcții, în urma reorganizării unor ministere, ar putea primi diferența de salarii. Proiectul, aprobat în prima lectură

Angajații transferați în alte funcții, în urma reorganizării unor ministere, ar putea primi diferența de salarii. Proiectul, aprobat în prima lectură

Precizările Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale referitor la informațiile privind majorarea prețurilor la medicamente

Precizările Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale referitor la informațiile privind majorarea prețurilor la medicamente

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale rămâne în continuare fără director general-adjunct. Nici un candidat nu a trecut concursul

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale rămâne în continuare fără director general-adjunct. Nici un candidat nu a trecut concursul

Advertoriale
O tânără antreprenoare a pus pe roate o afacere cu haine elegante pentru bebeluși, create la comandă - Legante bebe (FOTO)

O tânără antreprenoare a pus pe roate o afacere cu haine elegante pentru bebeluși, create la comandă - Legante bebe (FOTO)

Alte 11 licee din Republica Moldova au aderat la marea familie „Clasa Viitorului” (VIDEO)

Alte 11 licee din Republica Moldova au aderat la marea familie „Clasa Viitorului” (VIDEO)

 „Implicarea prin reciclare”. O nouă campanie de reciclare a hârtiei, lansată de AVI Moldova

„Implicarea prin reciclare”. O nouă campanie de reciclare a hârtiei, lansată de AVI Moldova

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Ministra Sănătății anunță că certificatul COVID-19 ar urma să devină obligatoriu pentru mai multe activități, iar școlile vor activa în format fizic
 • 2
  Guvernul a aprobat indexarea venitului lunar minim garantat. De la 1 octombrie acesta va constitui 1.196 lei
 • 3
  Noi restricții pentru localitățile aflate sub Cod Roșu de alertă în sănătate publică
 • 4
  Persoanele fizice din Republica Moldova  vor putea cumpăra direct valori mobiliare de stat. Un concept în acest sens a fost aprobat de Guvern
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.