Forțele europene din Republica Moldova (chiar și ideea europeană în sine) au fost compromise de așa-numiții politicieni pro-europeni, care se pare că nu sunt în stare și nici nu doresc să lupte împotriva corupției. Astăzi, țara are nevoie urgentă de un sprijin puternic, dar condiționat din partea UE. În situația creată, Bruxelles nu trebuie să ezite în a acționa, pentru a încerca să oprească alunecarea Republicii Moldova în criză economică și politică mai profundă, scrie ministrul lituanian al Afacerilor Externe, Linas Linkevicius, într-un articol pentru EU Observer, citat de Agora.
„Astăzi, Republica Moldova are nevoie urgentă atât de un consens asupra priorităților principale în implementarea reformelor interne, cât și de un sprijin puternic, dar condiționat din partea UE. Noul guvern, condus de Pavel Filip, se confruntă cu un obiectiv enorm: societatea este divizată, populația are puțină încredere în guvern din cauza corupției masive, iar țara se va confrunta în curând cu dificultăți la plata pensiilor și salariilor. Forțele europene (chiar și ideea europeană în sine) au fost compromise de așa-numiții politicieni pro-europeni, care se pare că nu sunt în stare și nici nu doresc să lupte împotriva corupției”, scrie Linas Linkevicius.
Potrivit acestuia, „miliardul de dolari furat din băncile moldovenești și investigația oarecum vagă a cazului au fost ultima picătură. Impunitatea adânc înrădăcinată și lipsa de responsabilitate au determinat populația să-și caute salvatori. Unii dintre acești salvatori se prezintă ca fiind „pro-moldoveni”, dar, din păcate, se aliniază cu Rusia, o țară care continuă să ocupe o parte din teritoriul Moldovei și, recent, a atacat Ucraina. O campanie de informare intensă, vizând subminarea căii pro-europene a Republicii Moldova face misiunea actualului guvern mai dificilă”.
„Realizările guvernelor anterioare au fost importante. Republica Moldova era considerată ca fiind un lider printre țările Parteneriatului Estic. Sancțiuni dure și motivate politic impuse de Rusia au cauzat pierderi uriașe pentru Republica Moldova. Totuși, țara a reușit să-și păstreze economia și începe să simtă beneficiile acordului de liber schimb cu UE”, consideră oficialul lituanian.
Astăzi, cetățenii moldoveni pot călători fără vize în spațiul Schengen al UE, deoarece Chișinăul a îndeplinit condițiile stricte înaintate de UE. Aceasta este, de asemenea, o încurajare importantă pentru reintegrarea Transnistriei. Dar, ca urmare a informării sărace a populației, puține dintre aceste realizări sunt atribuite guvernului și nu sunt apreciate la justa valoare, se mai spune în articol.
„Astăzi, societatea civilă solicită un rol mai activ din partea UE în facilitarea dialogului cu politicienii. UE nu trebuie să ezite în a acționa, pentru a încerca să oprească alunecarea Republicii Moldova în criză economică și politică mai profundă. Însă sprijinul UE depinde de performanțele Moldovei în procesul de eliminare a corupției. Moldovenii au ales un viitor european. Într-un cuvânt, viitorul se află în mâinile moldovenilor”, conchide Linkevicius.
Vezi și aceste știri

Biserica Ortodoxă Ucraineană își declară independența deplină față de Rusia

De la începutul războiului în Ucraina, peste peste 4 mii de civili și-au pierdut viața, iar alți 4,7 mii au fost răniți
