
Guvernul a respins proiectul care elimina dreptul radiodifuzorilor de a deține până la cinci licențe de emisie
Cabinetul de miniștri a respins astăzi modificarea Codului Audiovizualului, proiect propus de doi deputați comuniști în luna iunie 2015. Potrivit actului propus, dar respins, o persoană fizică sau juridică nu va mai putea deține până la cinci licențe de emisie concomitent, așa cum este permis acum. Drept motiv al respingerii fost invocată existența unui proiect pe care îl pregătește Ministerul Justiției și care, potrivit lui Vladimir Cebotari, este mai reușit.
・
Potrivit Codului Audiovizualului existent, o persoană fizică sau juridică poate deține cel mult cinci licențe de emisie în aceeași unitate administrativ-teritorială.
Proiectul care urma să fie votat de cabinetul de miniștri propune acordarea a doar două licențe de emisie, fără posibilitatea de a deține exclusivitatea. Același lucru este stipulat de Legea Audiovizualului din România, în timp ce în Ucraina un radiodifuzor privat poate deține o singură licență în același segment teritorial.
Documentul a fost înaintat de doi deputați, la acel moment comuniști, Galina Balmoș și Corneliu Mihalache. Ulterior, aceștia au părăsit PCRM în decembrie 2015. „Televiziunile și radiourile sunt grupate în mâinile unor moguli media, iar aceasta nu permite dezvoltarea radiodifuzorilor mici, în special a celor regionali. Astfel, câteva persoane dețin zeci de licențe, adică gestionează abuziv patrimoniul statului și frânează orice procese evolutive”, scriau autorii proiectului.
Amintim că, mai devreme, Codului Audiovizualului s-a mai schimbat o dată, iar modificarea obliga radiodifuzorii privați să declare cine sunt adevărații proprietari ai posturilor. Atunci a fost confirmat că omul de afaceri Vlad Plahotniuc deține patru televiziuni: Publika TV, Prime TV, Canal 2 şi Canal 3.