
Majorarea salariului minim, indexarea pensiilor și salarilor bugetarilor, printre prioritățile imediate ale MMPSF
Indexarea pensiilor și salariilor în sectorul bugetar, revizuirea modului de stabilire a salariului minim pe țară prin racordarea la salariul mediu, se numără printre prioritățile imediate ale Ministerului Muncii Protecției Sociale și Familiei. Chiar dacă în prezent sunt abia la etapa de evaluare a costurilor, responsabilii de la Minister spun că termenul de intexare este 1 aprilie curent.
・
„Ne propunem să revizuim modul de stabilire a salariului minim pe țară prin racordarea acestuia la salariul mediu pe economie pentru anul precedent. Ne propunem ca pe parcursul a trei ani salariul minim pe țară să atingă cota de 40% din salariul mediu pe economie. Pentru primul an este planificată cota de 25%”, a declarat ministrul Muncii Stela Grigoraș.
La fel, MMPSF va lucra asupra mecanismului de indexare a salariilor în sectorul bugetar, precum și indexarea din aprilie a prestațiilor de asigurări sociale, indicatorii fiind creșterea indicelui de consum și a salariului mediu pe economie.
„Pentru indexarea salariilor pentru bugetari ne propunem luna aprilie. Acum suntem la etapa de evaluare a costurilor și identificarea surselor. Este o prioritate pentru perioada imediat următoare. La capitolul indexarea pensiilor, în 10 zile vom primi indicatorii definitivi de la Biroul Național de Statistică și atunci se va și exact care va fi coeficientul de indexare”, a subliniat la rândul său viceministrul Muncii, Protecției Sociale și Famieliei Laura Grecu.
Chiar dacă nu știu exact care vor fi costurile indexărilor, Grecu susține că suma necesară a fost planificată în proiectul Legii Bugetului Asigurărilor Sociale pentru anul 2016.
Menționăm că în prezent salariul minim pe țară este de 1000 de lei, iar salariul mediu pe economie a atins la finele anului trecut cifra de 4613 lei.