De ce producătorii de mere din Polonia utilizează „puntea moldovenească” pentru exporturile în Rusia?

De ce producătorii de mere din Polonia utilizează „puntea moldovenească” pentru exporturile în Rusia?

În acest an producătorii de mere din Polonia se confruntă cu o reducere a exportului de mere, iar noile piețe de desfacere nu oferă siguranța lichidării stocurilor. În aceste de condiții producătorii/exportatorii de mere polonezi recurg la diverse scheme ilegale. Una din acestea a fost deconspirată recent în Republica Moldova.

Până acum producătorii polonezi de mere au depus eforturi semnificative în diversificarea piețelor noi de desfacere, totuși ei întâmpină în prezent dificultăți semnificative pentru a vinde toată producția din anul trecut, scrie money.pl.

Astfel, în prezent în depozite producătorilor polonezi mai rămân peste un milion de tone de mere, dintre care doar 400 mii sunt destinate consumului intern.

Publicitate

Unii experți își exprimă îngrijorarea din cauza reducerii exportului de mere poloneze în Occident. „Dacă această cantitate nu va fi vândută până la finele lunii iunie, producătorii vor avea pierderi semnificative”, afirmă profesorul Eberhard Makosz, președinte Asociației de dezvoltare a livezilor din Karlowych.

Polonia este cel mai mare producător de mere din Europa, cu o producție medie anuală de aproximativ 3,5 milioane de tone. Înainte de instituirea embargoului rusesc, cele mai multe erau exportate în Federația Rusă. În 2013, pe această piață au fost livrate aproape 700 de mii de tone.

În 2015 Federația Rusă a introdus condiții mai stricte pentru mărfurile supuse embargoului, cum ar fi distrugerea mărfurilor de contrabandă și control mai strict asupra reexporturilor. Aceste măsuri au redus semnificativ posibilitatea utilizării unor scheme prin care această marfă să ajungă pe piața rusească.

„Puntea moldovenească” pentru merele poloneze

Recent în Republica Moldova a fost deconspirată o schemă ilegală, prin care inspectorii ANSA eliberau certificate fitosanitare moldovenești pentru merele și perele poloneze. Marfa era exportată în Belarus, fără să tranziteze Republica Moldova, iar destinația finală era Federația Rusă. În total prin această schemă au fost exportate cel puțin 15 mii de tone de mere, în mai puțin de două luni.

Reprezentanții ANSA declară că această schemă nu mai poate fi utilizată. Totuși actualul ministru al agriculturii este de altă părere. El afirmă că din informațiile pe care le deține, cineva din cadrul ANSA, confirmă reprezentanților din Belarus autenticitatea certificatelor fitosanitare cu merele „moldovenizate” din Polonia.

Unii experți în domeniu afirmă că scheme similare există sau a existat în mai multe țări din CSI, asupra cărora nu a fost instaurat embargou din partea Federației Ruse. Astfel, produsele exportate din UE primesc alte certificate de origine pentru a putea fi livrate pe piața din Federația Rusă.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal