
Astăzi expiră mandatul actualei componențe a CEC
Astăzi expiră mandatul membrilor Comisiei Electorale Centrale iar de mâine aceștia intră în interimatul funcției până la numirea o altei componențe. Potrivit legislației, CEC este constituită din nouă membri: un membru este desemnat de către șeful statului iar ceilalţi opt membri sînt desemnaţi de către Legislativ cu respectarea reprezentării proporţionale a majorităţii şi a opoziţiei.
・
„Continuitatea va fi asigurată de către componența actuală a Comisiei Electorale Centrale. Instituția nu va staționa. Toate atribuțiile prevăzute de lege vor fi duse, în conformitate cu prevederile Codului Electoral. Doar că suntem în așteptarea confirmării unei noi componențe, a unui nou mandat al Comisiei Electorale Centrale”, a declarat astăzi pentru Europa Liberă președintele CEC, Iurie Ciocan.
Între timp deputații PLDM au propus o nouă modalitate de numire a noilor membri ai CEC, care ar urma să fie selectaţi în cadrul unui concurs public transparent de către o comisie formată din experţi neafiliaţi politic şi cu autoritate în domeniu, propuşi de opoziţia parlamentară şi societatea civilă.
„Noi ieri am apreciat acest proiect de lege, această inițiativă drept una pozitivă, pentru că, noi credem că trebuie găsite instrumente. Nu neapărat acesta care a fost prezentat ieri, dar trebuie găsite instrumente care ar duce la depolitizarea procedurii de nominalizare în calitate de membru al Comisiei Electorale Centrale”, a mai precizat Ciocan.
Acum 5 ani deputații au votat unanim pentru desemnarea celor 8 membri ai CEC: Iurie Ciocan, Vasile Gafton, Ștefan Creangă - din partea PLDM, Vadim Moțarschi, Igor Vremea, Alexandru Simionov - din partea PCRM, Ștefan Urâtu - din partea PL și Svetlana Guțu - din partea PD. Ulterior Ștefan Creangă și Igor Vremea au lăsat funcțiile de la CEC devenid deputați.
Pe parcursul mandatului CEC organizat două scrutine de alegeri locale generale din 2011 și 2016 dar și scrutinul Parlamentar din 2014.