Liderul PL Mihai Ghimpu a declarat că nu a abandonat ideea unui procuror european, ci reprezentanții UE au refuzat acest lucru. În schimb a fost delegat un grup de experți anticorupție care vor evalua mai multe instituții ale statului.
„Uniunea Europeană a refuzat solicitarea noastră de a oferi un Procuror european și ne-a dat experți. Gata. Pro-european înseamnă salariu european. Acest lucru ni s-a spus prin reprezentantul din Republica Moldova.
La acea întâlnire am fost eu, dl Lupu și Filat. Ei ne-au dat experți, mai mult decât unu, fiindcă combaterea corupției și funcționarea Legilor depinde nu de o persoană, e un sistem care trebuie schimbat. Prin aprilie-mai trebuie să primim un raport din partea a 15 sau 30 de experți, pe mai multe domenii. Noi nu am renunțat, chiar cu mare plăcere, este vorba de salariu care îl oferă UE”, a declarat Mihai Ghimpu din 11 februarie 2015, în cadrul emisiunii Puterea a Patra, de la postul de televiziune N4.
De asemeni el spune că se va reveni în privința persoanei care va fi în funcția de Procuror General după votarea anumitor schimbări în legislație. „Posibil să nu fie Gurin, dar nu doar noi decidem”, a declarat Ghimpu.
Amintim că Uniunea Europeană organizează un exercițiu de evaluare a unor instituții din Republica Moldova, inclusiv a Centrului Național Anti-Corupție, a Comisiei Naționale pentru Integritate, a Curții Constituționale, a Procuraturii Generale, a Institutului Național de Justiție, a Consiliului Superior al Magistraturii, a Curții Supreme de Justiție, a Ombudsmanului și a Ministerului de Justiție.
Scopul acestui exercițiu este evaluarea de către experții europeni, care vin de la instituții similare, a instituțiilor din Republica Moldova, pe care aceștia le vor vizita pentru ca mai apoi să le ofere și recomandări. Un număr indicativ de 15 experți vor fi implicați în această evaluare, printre care se regăsește Laura Codruța Kövesi, Procuror General în cadrul Direcției Naționale Anti-corupție (DNA) din România, care va efectua evaluarea a Centrului Național Anti-corupție și a Comisiei Naționale de Integritate.
Scopul final al acestui exercițiu este de a oferi sfaturi și recomandări privind structura și activitățile instituțiilor cheie ale statului de drept din Republica Moldova în trei domenii: procesul de reformă al sectorului justiție, sistemul anti-spălare de bani și sistemul anti-corupție. Perioada estimată de finalizare a exercițiului este sfârșitul lunii martie 2016.
Vezi și aceste știri

Dodon, după ce procurorii au solicitat mandat de arest: „Împotriva unui lider de opoziție este format un grup de investigație compus din peste 50 de persoane”

Elevii din Republica Moldova au cucerit trei medalii de bronz și mențiuni de onoarela Olimpiada Europeană de Fizică

Maia Sandu, absolventă a Harvard Kennedy School, a susținut un discurs la ceremonia de absolvire a promoției 2022 (VIDEO)
Advertoriale

Ești în căutarea unei locuințe? Află care sunt avantajele și dezavantajele unei case în chirie

Impactul bruxismului asupra organismului și a vietii unui pacient. Cum pot fi remediate consecințele acestuia printr-un tratament stomatologic la Smile Dent Team
