
Fluxul de persoane la frontiera moldo-română s-a majorat cu 35%
Anul trecut în punctele de trecere a frontierei a fost înregistrat un flux de peste 17,1 milioane traversări persoane. Cea mai mare creștere se atestă pe sectorul moldo-român, unde fluxul de persoane s-a majorat cu 35% faţă de 2014.
・
În 2015, în punctele de trecere a frontierei a fost înregistrat un flux de peste 17,1 milioane traversări persoane. Comparativ cu 14,7 milioane traversări persoane înregistrate în anul trecut, se constată o creştere de 16% a fluxului de persoane, potrivit unui raport al Poliței de Frontieră.
Tendinţa dată a fost caracteristică pentru toate sectoarele de frontieră, deşi cauzele creşterii mobilităţii persoanelor diferă de la un sector de frontieră la altul. Astfel, statistica arată că, cel mai mare număr de călătorii au fost pe la punctele de trecerea frontierei moldo-ucrainene, cu o pondere de 46% din total sau 7,94 milioane traversări. În comparație cu fluxul de persoane înregistrat în anul 2014, avem o creştere moderată de 3%.
Totuşi, această majorare a fost îndeosebi pe seama cetăţenilor Republicii Moldova, care pe de o parte circulă cu regularitate în Federaţia Rusă în scop de muncă, iar pe de altă parte,în perioada estivală au călătorit în vacanță pe litoralul ucrainean al Mării Negre.
În ceea ce priveşte numărul de traversări realizate de cetăţenii străini pe segmentul dat se constată o scădere neesențială, cu 1%, faţă de anul trecut, posibil drept consecinţă a situaţiei social-politice din Ucraina.
Pentru sectorul moldo-român a fost caracteristică o creştere considerabilă a indicatorului fluxului de persoane cu 35% faţă de anul 2014 şi a constituit 6,94 milioane traversări. Creşterea dată a fost caracterizată de mobilitatea mult mai mare a persoanelor faţă de anul trecut.
Mai mult, dacă numărul de călătorii făcute de cetăţenii moldoveni a crescut cu 21%, atunci a cetăţenilor străini a fost de 1,6 ori mai mare comparativ cu cel din anul 2014.
Acest lucru a continuat să fie generat de beneficierea regimului liberalizat de vize cu UE pentru cetăţenii Republicii Moldova, precum şi de faptul că cetățenii statelor membre ale UE pot intra pe teritoriul Republicii Moldova în baza cărților de identitate. Ponderea fluxului de persoane la frontiera cu România s-a majorat faţă de cel a anului trecut şi a constituit 41% din total (faţă de 35% în 2014).
Cele mai active puncte de trecere de la frontiera cu Uniunea Europeană, în care au fost înregistrate cele mai multe persoane au fost “Leuşeni-Albiţa”, “Sculeni-Sculeni” şi “Giurgiuleşti-Galaţi”.
De asemenea, în continuă creştere este şi fluxul de persoane la frontiera aeriană, constituind în perioada analizată peste 2,22 milioane de traversări sau cu 21% mai mult faţă de anul 2014.
Tendința dată a fost caracteristică atât cetăţenilor moldoveni (cu 14%), cât și a celor străini (cu 30%). Majorarea destul de pronunţată a fost realizată datorită mai multor factori, ca: liberalizarea regimului de vize cu UE şi Turcia; creșterea numărului de curse, mai cu seamă a celor sezoniere în perioada estivală,lansarea unor noi destinaţii, preţurile avantajoase la biletele de avion, în special pentru destinaţiile ce sunt mai mult solicitate. Ponderea fluxului de persoane pe acest segment de frontieră a fost de 13% din totalul de traversări.
Creşterea fluxului de persoane la frontieră se va menține şi în anul 2016, deşi nu la fel de pronunţat ca în anul curent.