Importurile din UE, îngreunate de inspectori vamali moldoveni care găsesc „noduri-n papură”

Importurile din UE, îngreunate de inspectori vamali moldoveni care găsesc „noduri-n papură”

Unii agenți economici și brokeri moldoveni declară că au probleme atunci când trebuie să fie scutiți de taxe vamale pentru importurile din UE. Potrivit lor, agenții vamali ar găsi pretexte de refuz, care ar trece limita bunului simț și nu ar corespunde prevederilor stipulate în Acordul de Asociere.

Agenții economici care importă mărfuri în Republica pot fi scutiți de taxa vamală pe motivul originii mărfii. Această scutire se face în cazul când marfa provine din țările CSI, UE sau alte țări cu care R. Moldova are acorduri respective.

Pentru a primi o astfel de scutire importatorul trebuie să prezinte un certificat de origine. Din țările UE se prezintă certificatul EUR1, din țările CSI CT-1, care este eliberat de organul vamal al țării de export.

Publicitate

Anul trecut, odată cu implementarea provizorie a Acordului de Asociere au început să vină tot mai multe mărfuri cu aceste certificate de origine. Unii agenți economici susțin că acest lucru, se pare, nu este pe placul autorităților, fiindcă primesc mai puțini bani din taxe vamale, deși este absolut legal și vine în concordanță cu obligațiunile asumate de Republica Moldova în cadrul Acordului de Asociere.

Utilizarea Acronimului UE în loc de Uniunea Europeană - motiv de refuz

Am încercat să aflăm opinia și experiența importatorilor referitor la acest subiect. Surprinzător sau nu, aceștia ne-au declarat că în ultima perioadă tot mai des se întâmplă ca autoritățile vamale să refuze certificatele de origine tip EUR1.

„Motivele pe care le invocă angajații Serviciului Vamal sunt diferite. Poate fi o virgulă pusă incorect sau o eroare în Invoice. Legislația spune că nu este obligatoriu să deții certificat de origine dacă marfa este mai ieftină de 6000 de euro. În prezent Serviciul Vamal recurge la următoarea procedură - îi oferă agentului economic un termen de 2-3 luni, fără a-i întocmi procesul verbal, pentru a prezenta actele cuvenite. Dacă după această perioadă importatorul prezintă actele în forma cuvenită îi sunt restituite taxele vamale”, ne-a spus Eugen Vieru, Politrans Broker SRL.

Astfel, aceste refuzuri nu sunt trecute pe hârtie și nu ajung în statistica oficială a vămii. Chiar dacă în argumentele lor, vameșii invocă anumite prevederi ale Acordului de Asociere, antreprenorul nu exclude faptul că nerecunoașterea certificatelor de origine poate fi o metodă nouă de acumulare a banilor la buget și de a acoperi anumite găuri.

În discuția cu un alt broker vamal, acesta ne-a spus că problema respingerii certificatelor EUR1 ține mai mult de punctele vamale interne cum ar fi cele din Chișinău și Bălți.

Inspectorul vamal a devenit un fel de judecător

„În unele cazuri se ajunge la absurd, fiindcă certificatul de origine nu este acceptat pe motivul că în loc de Uniunea Europeană scrie UE. Piața din Republica Moldova este destul de mică, astfel că sunt importate mărfurile care se cumpără mai bine și asortimentul se schimbă destul de des. În această situație este destul de dificil să formalizezi certificatele de origine pentru o piață atât de mică.

Problema de bază a vămii din Republica Moldova este faptul că inspectorii vamali nu poartă nici o răspundere, pentru acțiunile ilegale pe care le fac, dacă nu intervine conducerea vămii. Inspectorul vamal a devenit un fel de judecător, care poate decide dacă afacerea ta va avea succes sau va fi intentat un dosar penal cu confiscarea averii”, a declarat un broker sub protecția anonimatului.

Datele statistice nu reflectă numărul total de refuzuri

În mod normal, neacceptarea certificatului de origine este o excepție, acest lucru ar însemna că un organ vamal nu acceptă actul emis de alt organ vamal. În Acordul de Asociere conține o obligație foarte clară că mici greșeli, erori tehnice nu trebuie să servească ca bază pentru neacceptarea lui.

Brokeri cu care am reușit să discutăm declară că le este deja frică să depună declarații de import cu certificate de origine. Refuzul certificatului de origine implică achitarea taxei vamale, care nu era pusă în calcul de agentul economic, în plus se aplică și amenda pentru declarare neautentică.

Pe parcursul anului trecut Serviciul Vamal a acceptat 43838 certificate EUR1. În perioada 2014 - 2015 au fost inițiate 138 de solicitări de verificare ulterioară a dovezilor de origine la care autoritățile vamale au primit 37 de răspunsuri. Din acestea în doar patru cazuri nu s-a confirmat originea preferențială a mărfurilor și au fost încasate plăți vamale. Celelalte 101 solicitări sunt încă în proces de examinare.

Datele statistice nu reflectă numărul total de certificate respinse, fiindcă nu se respectă procedură legală de invalidare a certificatului de origine la inițiativa organului vamal care verifică importul de marfă.

În această situație colaboratorii vamali le spun brokerilor că nu pot accepta declarația, fiindcă există o anumită eroare. Brokerul este impus să depună o cerere de invalidare a declarației și să depună o nouă declarație fără certificat de origine. Astfel, nu există o explicație sau un document oficial al vămii care să demonstreze numărul total al certificatelor de origine care nu au fost luate în calcul pentru scutirea de taxe vamale.

În acest caz Serviciul Vamal nu își asumă nici o responsabilitate, iar agentul economic nu va putea obține câștig de cauză în instanță, pentru că brokerul și-a asumat „voluntar” retragerea declarației.

Amenzile Vamei pot aduce în pragul falimentului brokerii vamali

În cazul constatării declarației neautentice, amenzile sunt destul de mari. Astfel, dacă un broker vamal declară mărfuri în valoare de 20 000 dolari, iar vameșul găsește erori în certificatul de origine prezentat, în afara taxei vamale de circa 5% pe care o încasează de la importator, mai aplică și amenda de 40%-100% din valoarea mărfurilor (de regulă se aplică cea mai mare amendă) de la brokerul vamal. Adică compania care prestează servicii cu o valoare de 50 de euro, trebuie să achite amenzi care o pot aduce chiar la faliment.

Acțiunile inspectorilor vamali pot fi explicate prin încercarea de a acoperi golurile din buget. Totuși în acest mod statul încalcă prevederile Acordului de Asociere, ce ar putea duce la aplicarea unor sancțiuni.

În situația creată, cel mai mult suferă agenții economici, care sunt lipsiți de orice mecanism de apărare împotriva fărădelegilor statului.

Reacția Serviciului Vamal

Solicitat de Agora, Serviciul Vamal a calificat informația drept una care nu corespunde realității, menționând că verificării sunt supuse doar certificatele EUR1 care sunt neconforme și prezintă risc sporit de fraudare a legislației. DETALII.

Vom reveni cu alte detalii la acest subiect.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal