
Reacția Serviciului Vamal la acuzațiile privind nerecunoașterea certificatelor de origine EUR1
În urma articolului publicat de Agora privind refuzul autorităților de a recunoaște certificatele de origine la importul mărfurilor, Serviciul Vamal a venit cu o reacție. Astfel, responsabilii din cadrul instituției susțin că informația nu corespunde realității și că verificării sunt supuse doar certificatele EUR1 care sunt neconforme.
・
„Referitor la cele expuse în articolul dat, afirmăm cu certitudine că cele relatate în fond nu corespund realității. Concomitent menționăm, că Serviciul Vamal acționează în temeiul prevederilor legale. În acest context, verificării sunt supuse doar certificatele EUR1 care sunt neconforme și prezintă risc sporit de fraudare a legislației”, se spune în textul expediat de Serviciul Vamal pe adresa redacției.
Totodată instituția menționează că pe parcursul anului 2015 de către Biroul Vamal Chișinău au fost examinate în total 1113 cazuri contravenționale privind neconformitatea certificatelor de origine. Din acestea brokerilor vamali le-au fost aplicate amenzi contravenționale în doar 14 cazuri.
Serviciul Vamal nu face referire însă la situția per ansamblu, de la toate Birourile Vamale.
„Conducerea Serviciului Vamal îndeamnă să fie sesizată continuu referitor la cazurile de abuz de serviciu din partea colaboratorilor din subordine. De menționat, că până la ziua de astăzi nu au fost înregistrate plângeri din partea reprezentanților mediului de afacere, și concomitent cazuri sau situații concrete în acest articol nu observăm, fapt care confirmă că învinuirile expuse sunt nefondate”, se mai spune în comunicatul SV.
Amintim că mai mulți agenți economici și brokeri vamali au declarat pentru Agora că au probleme atunci când trebuie să fie scutiți de taxe vamale pentru importurile din UE. Potrivit lor, vameșii moldoveni găsesc pretexte de refuz, care trec limita bunului simț și nu corespund prevederilor stipulate în Acordul de Asociere. Unul din motivele invocate ar fi utilizarea acronimului UE în loc de Uniunea Europeană.
Aceste refuzuri însă nu sunt trecute pe hârtie și nu ajung în statistica oficială a vămii. Potrivit agenților economici, autoritățile vamale le oferă „un răgaz” de câteva luni fie pentru a înlătura eroare din Certificat și a depune o nouă Declarație vamală, fie pentru a achita taxele vamale.