Streleț vorbește despre „Pachetul standard” pentru deputații corupți

Streleț vorbește despre „Pachetul standard” pentru deputații corupți

Fostul prim-ministru și actual lider interimar al PLDM, Valeriu Streleț vorbește în cadrul unui interviu pentru Ziarul „Timpul” că în cazul deputaților care și-au lăsat fracțiunile din care fac parte, există „pachetul standart pentru perosoane importante”. Potrivit acestuia, oferta este complexă, și include o sumă fixă la început și ulterior o remunerare lunară în funcție de loialitate. Streleț a declarat însă că nu a mers la procuratură pentru mărturii. 

Potrivit liderului interimar al liberal-democraților, au început imediat după declarația lor din 4 noiembrie 2015, precum că nu vor negocia cu PD privind formarea unei noi majorități. Astfel, potrivit lui Streleț au început metodele de „convingere” a activiștilor cărora li s-ar fi cerut semnarea unor declarații de plecare din PLDM.

„Primele aluzii porneau de la funcția deținută de persoana vizată. Adică, dacă vrei să-ți păstrezi funcția, ești nevoit să pleci din PLDM și să faci declarații dure la adresa partidului. De regulă, însă, din câte am auzit de la unii colegi care au fost încercați de minte, oferta este mai complexă. Ți se plătește o sumă fixă și ți se asigură perspective de avansare în anumite funcții publice pentru tine sau apropiații tăi. Mai mult, dispui și de o remunerare lunară fixă, în funcție de loialitatea ta de mai departe față de ei. Acesta este un „pachet standard pentru persoane importante”, a adăugat Streleț.

Publicitate

Potrivit acestuia, sumele variază de la caz la caz, dar nu dorește să le prezinte.

„La nivel local, se operează în alt mod. Pot să vină la primar și să-l laude, dar să-i adie că a construit un gard care a depășit hotarele inițiale și s-ar putea trezi cu un dosar penal. Și că nu riscă închisoare, ci doar suspendare din funcție pe perioada urmăririi penale, care nu se știe cât va dura. Pentru orice primar, asta e sfârșitul lumii. Adică metodele sunt foarte diverse”, a adăugat Streleț.

Fostul premier a adăugat că pe el nu l-au contactat, dar colegii săi care i-au spus despre asta, ar fi fost abordați prin intermediul rudelor.

„Eu am tot temeiul să bănuiesc că 24 dintre cei 56 de deputați, care sunt în actuala majoritate parlamentară, au fost supuși anumitor tentații și probabil se află deja într-o dependență directă de fondatorii acestei majorități parlamentare. Eu judec după conduita extrem de inexplicabilă a colegilor mei de partid. În momentul când și-au retras semnăturile în susținerea lui Plahotniuc, președintele Timofti le-a oferit o șansă de a-și spăla obrazul. I-am îndemnat și eu să așteptăm pentru a negocia ca fracțiune întreagă. Însă viteza cu care ei au semnat pentru Pavel Filip arată că există o mare-mare dependență, poate și frică, de instrumentele pe care le aplică PD”, a punctat Streleț.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal