
Papa Francisc și Patriarhul Kirill au semnat o declarație comună
Întâlnirea istorică între șeful Bisericii Catolice, papa Francisc, și Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill, la Havana (Cuba) s-a finalizat cu adaptarea unei declarații comune în care cei doi lideri religioși au formulat cele mai stringente probleme ai lumii creștine, transmite Agora.
・
Întâlnirea între Patriarhul Kirill și Papa Francisc a durat puțin peste două ore. Liderii celor mai mari confesiuni creștine au făcut apel la comunitatea internațională să oprească persecutarea creștinilor din Orientul Mijlociu, să păstreze valorile creștine tradiționale în Europa, și-au exprimat speranța pentru depășirea crizei din Ucraina și au făcut o serie de alte declarații importante cu privire la problemele actuale din societatea modernă.
De asemenea, în cadrul întrevederii cei doi înalți prelați au făcut un schimb de cadouri - Patriarhul Kirill i-a oferit papei Francisc Icoana Maicii Domnului din Kazan și cartea sa „Libertate și responsabilitate” în limbă spaniolă. La rândul său, Papa i-a înmânat Patriarhului o parte din moaștele Sf. Chiril și un potir al comuniunii.
Printre principalele puncte ale declarației comune a Papei Francisc și Patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse se numără:
Persecuția creștinilor în Orientul Apropiat și Nordul AfriciiMotivul principal pentru adoptarea declarației a fost întețirea persecuțiilor populației creștine în lume. „Privirea noastră se îndreaptă spre toate regiunile lumii unde creștinii sunt supuși persecuțiilor. În numeroase țări din Orientul Mijlociu și din Africa de Nord, frații și surorile noastre întru Hristos sunt exterminați în familii, orașe și sate întregi. Bisericile lor sunt distruse și jefuite în mod barbar, obiectelor lor sfinte sunt profanate, monumentele lor, distruse”, se pune în document.
Depășirea crizei din UcrainaLiderii celor mai mari confesiuni creștine au acordat o atenție deosebită tensiunilor din Ucraina, unde confruntarea continuă să provoace „nenumărate suferințe populației civile și a plasat societatea într-o gravă criză economică și umanitară”.
În declarația comună Kirill și Francisc fac apel ca bisericile pe care le reprezintă să nu sprijine continuarea conflictului, și și-au exprimat speranța că divizarea între ortodocșii din Ucraina va fi depășită în baza normelor canonice existente, că "toți creștinii ortodocși din Ucraina vor trăi în pace și armonie, iar comunitățile catolice ale țării vor contribui la acest lucru”.
Libertatea religioasă și Europa
Unul dintre mesajele cheie stipulate în Declarație este păstrarea valorilor tradiționale în Europa. Potrivit documentului, procesul de integrare europeană, care a început după secole de conflicte sângeroase, a fost perceput de mulți cu speranță, ca o garanție a păcii și a securității. În același timp, cei doi lideri ai Bisericilor sunt îngrijorați „de limitarea actuală a drepturilor creștinilor, chiar discriminarea lor, atunci când unele forțe politice, ghidate de ideologia unui secularism atât de adesea agresiv, depun eforturi să îi împingă la periferia vieții publice”. În același timp ei se arată „convinși că Europa trebuie să rămână fidelă rădăcinilor sale creștine”.