DOC. Scrisoarea care confirmă că vameșii moldoveni au respins certificate EUR1 cu acronimele UE sau EC

DOC. Scrisoarea care confirmă că vameșii moldoveni au respins certificate EUR1 cu acronimele UE sau EC

Angajații Serviciului Vamal al Republicii Moldova au respins mai multe certificate de origine tip EUR 1 sau declarație de origine pe motiv că acestea conținea acronimele UE și EC în loc de sintagmele „Uniunea Europeană” și/sau „Comunitatea Europeană”. Drept dovadă servește o scrisoare expediată de Direcția Generală Impozitare și Uniunea Vamală a Comisiei Europene în adresa fostului șef al Serviciului Vamal al Republicii Moldova. Tudor Balițchi. Documentul a fost expediat pe adresa redacției de un broker vamal care a solicitat anonimatul.

„În Acordul de Asociere cu Republica Moldova, Uniunea Europeană ar trebui să fie denumirea oficială utilizată de partenerii economici. Este adevărat că autoritățile Statelor Membre și agenții economici pot să mai utilizeze și denumirile și acronimele precedente”, se menționează în scrisoare.

Documentul este însoțit de o anexă în care sunt prezentate diferite astfel de abrevieri, folosite în mai multe limbi oficiale ale UE.

Publicitate

Chiar dacă autoritățile vamale ale Uniunii Europene califică utilizarea acronimelor precedente sau denumiri ale UE drept erori, acestea, spun europenii, „nu reprezintă un motiv suficient pentru a respinge tratamentul preferențial al mărfurilor deoarece nu creează dubii în originea preferențială a mărfurilor”.

Menționăm că agenții economici care importă mărfuri în Republica pot fi scutiți de taxa vamală pe motivul originii mărfii. Această scutire se face în cazul când marfa provine din țările CSI, UE sau alte țări cu care R. Moldova are acorduri respective.

Mai mulți importatori și brokeri vamali au declarat pentru Agora că în ultima perioadă tot mai des se întâmplă ca autoritățile vamale să refuze certificatele de origine tip EUR1. La primă etapă respingerea se face în mod verbal, astfel încât aceste refuzuri nu sunt trecute pe hârtie și nu ajung în statistica oficială a vămii. Potrivit importatorilor, unul din motivele invocate de vameși a fost utilizarea acronimului UE în loc de Uniunea Europeană în certificatele de origine.

Solicitat de Agora Serviciul Vamal a calificat informația drept una care nu corespunde realității, menționând că verificării sunt supuse doar certificatele EUR1 care sunt neconforme și prezintă risc sporit de fraudare a legislației.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal