Expoziția Mondială Milano EXPO 2015, s-a desfășurat în perioada 1 mai - 31 noiembrie, în Italia, la Milano. Tema expoziției a fost „Hrănirea Planetei. Energie pentru viaţă”, iar Republica Moldova pentru prima dată a participat cu un pavilion propriu.

Construcția pavilionului a avut un preț de circa 40 milioane de lei și a fost realizată de întreprinderea italiană Petas SRL. Din start a fost prevăzut ca acest pavilion să poată fi demontat și transportat  în R. Moldova. Ulterior trebuiau desfășurate consultări cu societatea civilă va fi decis unde va fi amplasat acesta și cum va fi utilizat.

La moment nu este clar care va fi soarta pavilionului,  însă țara noastră este obligată să-l demonteze. „Trebuie să fie creată o comisie specială care va decide ce se întâmplă mai departe cu pavilionul Republicii Moldova de la Expoziția Mondială Milano EXPO 2015”, a declarat Dona Școla directorul Organizației de Atragerea a Investițiilor și Promovarea Exporturilor din Moldova (MIEPO) pentru AGORA.

Pe Facebook a fost creat un grup în care se discută care este situația la Milano EXPO 2015, după finisare expoziției și care țări și-au evacuat pavilioanele.

Astfel, conform datelor pentru 6 februarie 2016, din 54 pavilioane naționale: 13 țări au finisat demontarea pavilioanelor, 6 țări finisează demontarea, iar alte 8 țări au început procesul de demontare.

Membrii grupului SMONTAGGIO EXPO au făcut mai multe poze ale pavilioanelor după finisarea expoziției, unde apare și R. Moldova

Pavilionul Republicii Moldova în mai 2015

 

Pavilionul Republicii Moldova la 27 noiembrie 2015

Pavilionul Republicii Moldova la 28 decembrie 2015

Pavilionul Republicii Moldova la 2 februarie 2016 
Anterior, au existat anumite dificultăți în privința finisării construcției pavilionului, atunci când Chiril Gaburici care deținea funcția de Prim-ministru a admis că Republica Moldova ar putea să nu participe la această expoziție, din cauza dificultăților financiare cu care se confrunta bugetul țării.

În prezent situația economică s-a înrăutățit simțitor, astfel că nu este clar când va fi adus acest pavilion în țară sau în general se va renunța la această idee.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!