Raport la Primărie pe marginea incendiului de „La Soacra”. Funcționarii pasează răspunderea pentru accident

Raport la Primărie pe marginea incendiului de „La Soacra”. Funcționarii pasează răspunderea pentru accident

În același timp, mai mulți funcționari de la Primăriei, care au fost rugați să explice de ce au permis funcționarea localului în continuare, au pasat răspunderea de la unul la altul. 

„Medicii de la CNSP s-au deplasat la fața locului și nu au observat aragazul cu șase ochiuri și butelia, ANSA, Direcția comerț și Situații Excepționale - la fel. Conducerea Pieții Centrale nu participă la avizare, doar pun semnătura că obiectivul e pe teritoriul pieții. Am discutat și cu poliția, pentru a vedea dacă au fost incident la fața locului, însă incidente nu au avut loc și ei nu au inspectat localul”, a enumerat Mihai Moldovanu.

Șeful Direcției Sănătății a spus că a discutat și cu bucătarul și lucrătorii localului. „Până în 2013, în local era o plită electrică. Din 2013, a fost instalat aragazul cu butelii. Mirosul se simțea zilnic, de acest lucru știau și patronii, și lucrătorii și, probabil, vizitatorii”, a mai adăugat Moldovanu. De asemenea, s-a scos la iveală că pompierii nu au verificat localul din anul 2013.

Publicitate

„Se va pune problema cum vor fi pedepsiți superiorii acelor funcționari care au semnat pentru că nu s-a știut despre problemele existente de La Soacra”. Este mai mult decât răspundere adminstrativă, ei pot fi atrași penal. CMC s-a grăbit să pedepsească prin demisii, într-un stil butaforic, pentru a scoate presiunea”, a declarat Chirtoacă.

„Nu suntem de vină”

Edilul a cerut socoteală și de la șefa Direcției Comerț, structură care a emis ultima autorizație a localului, în august 2015. „Direcția Comerț nu este în competență de a verifica aragazul. Nu au fost buteliile de gaz în încăpere atunci când a fost expertul. Eu știu specialistul care iese la fața locului și pot să-mi bag mâna în foc pentru el”, a spus șefa Direcției Comerț. Și reprezentanții Centrului Municipal de Sănătatea Publică s-au declarat nevinovați.

„Ne asumăm răspunderea cu toții, fiecare și cu cât a greșit. Nu trebue să începem acum să dăm de la unul la altul”, a adăugat Chirtoacă.

Amintim că deflagrația buteliei de gaz de la localul „La Soacra” a avut loc pe data de 9 ianuarie. În urma exploziei, 4 persoane au decedat.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal