Cât trebuie să achite locatarii debranșați de la rețeaua centralizată de încălzire?

Cât trebuie să achite locatarii debranșați de la rețeaua centralizată de încălzire?

Agenția de Eficiență Energetică a elaborat un proiect care stabilește o nouă metodologie a repartizării volumelor și costului energiei termice livrate între consumătorii unui bloc locativ. De asemenea este propusă o nouă formulă de calcul a facturii la energia termică pentru consumatorii debranșați de la rețeaua centralizată. Proiectul se află în dezbateri publice și își propune soluționarea mai multor probleme din sectorul termoenergetic.

Pe 20 septembrie 2011Guvernul a adoptat Hotărârea nr. 707 cu privire la eficientizarea funcţionării sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică. Unde este prevăzut ca cei care sunt debranșați de la rețeaua centralizată de încălzire să achite 20% din costul energiei termice calculate pentru un metru pătrat al apartamentului. Aceste plăți nu se percep dacă întreg blocul locativ este deconectat.

Totuși acest tarif reprezintă o valoare medie și nu reflectă situația reală la nivelul fiecărui bloc locativ sau apartament.

Astfel, Agenția Pentru Eficiență Energetică a elaborat un proiect care stabilește o nouă „Metodologie a repartizării volumelor și costului energiei termice livrate între consumătorii unui bloc locativ”. El prevede ca toate cheltuielile pentru energie termică să fie repartizate între consumatorii individuali proporțional mărimii ariei încăperilor ocupate. Locatarii vor trebui să achite, în afară de energia consumată pentru încălzirea propriului apartament, o parte din consumul de energie pentru încălzirea încăperilor comune din bloc și pierderilor de energie termică în conducte. De asemeni este stabilită o formulă nouă de calcul a pentru locatarii debranșați.

„În prezent acest proiect se află în dezbateri publice și invităm toate părțile interesate să vină cu propuneri. Din studiile de caz efectuate s-a constatat că în municipiul Chișinău locatarii care s-au debranșat de la rețeaua centralizată de încălzire trebuie să achite între 17-37% din costul energiei termice calculate pentru un metru pătrat de apartament. Tariful depinde de tipul blocului locativ și amplasarea acestuia. Dacă este vorba de un apartament care se află în colțul blocului, el va achita mai puțin, dacă este în mijloc acesta va primi mai multă căldură de la vecini, respectiv tariful va fi mai mare”, a declarat Mihail Stratan, directorul Agenției de Eficiență Energetică.

El mai spune că debranșarea de la rețeaua de încălzire centralizată „este o problemă complexă la care trebuie să găsim o soluție pentru a nu prejudicia prestatorul de servicii și a nu discrimina consumatorii conectați la rețeaua centralizată de încălzire. Avem un caz pe str. Grenoble 5 din Chișinău, unde au rămas conectate la rețeaua centralizată doar 4-5 apartamente, dintr-un bloc cu 9 nivele. Astfel, în subsol este o temperatură de 18°C, iar în apartamentele locatarilor erau doar 12°C. În mod normal acest bloc trebuie debranșat de la încălzirea centralizată, fiindcă aduce pierderi prestatorului de servicii și creează disconfort clienților săi”, remarcă Mihail Stratan.

În total de la rețeaua centralizată de încălzire din capitală s-au debranșat circa 24 mii de apartamente, iar în municipiul Bălți aproximativ 11 mii de apartamente.Totodată, din cauza neajustării tarifului la energia termică și lipsa investițiilor pentru modernizare, sistemul centralizat de încălzire din mun. Chișinău a acumulat datorii de circa 2,7 miliarde de lei.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.