Compania Tirkom este distribuitor oficial în Federaţia Rusă a vinurilor „Buket Moldavii”, produse de o fabrică care face parte din structurile „Sheriff”. Potrivit sursei citate, compania Tirkom ar fi cumpărat 5 % din acțiunile BC "Victoriabank”, iar tranzacţia s-ar fi ridicat la 25 de milioane de lei.

Printre noii acţionari ai băncii se mai numără firma germană Mainwiese Asset Management, companiile estoniene Stream Capital şi RLV Logistika, Novum Consulting Group din Bulgaria şi Mallow Invest din Marea Britanie.

Toate pachetele sunt de 4,59-4,98%, iar în total firmele ar deţine circa 30% din capitalul Victoriabank. Pachetele au fost vândute de un grup de firme care potrivit Băncii Naţionale ar fi acţionat concertat şi au achiziţionat în mod netransparent pachete de acţiuni importante de la Victoriabank, fără acordul în prealabil al băncii centrale.

 Noii acționari ai Victoriabank, în vizorul BNM: ,,Acțiunile ar putea fi concertate”

Potrivit datelor publicate pe site-ul băncii, în prezent pachete importante de acţiuni deţine Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare cu o cotă de 15,06% şi Alpha Bank România cu o cotă de 12,5%. Adevărul.md scrie că un pachet important la Victoriabank este a lui Victor Ţurcanu, actualul preşedinte al Consiliului de Administrare. Oficial, el deţine 10,45%, dar împreună cu rudele ar controla circa 25%.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!